ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

TO ΓΑΛΑ...


Το γάλα αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, υδατανθράκων, λιπιδίων, σιδήρου και κυρίως ασβεστίου, δηλαδή όλων των συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να αποθηκεύει πιο εύκολα το πολύτιμο για το χτίσιμο ενός γερού σκελετού ασβέστιο και να απορροφά με μεγαλύτερη ευκολία όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία από τις τροφές.
Κατάλληλα για το παιδί από 12 μηνών και πάνω από όλα τα είδη γάλακτος που υπάρχουν στο εμπόριο και κυκλοφορούν με τις ονομασίες «φρέσκο παστεριωμένο», «υψηλής παστερίωσης», καθώς και το κλασικό εβαπορέ.
5+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Η συσκευασία του γάλακτος πρέπει να είναι άθικτη
  • Το κουτί με το γάλα (σκόνη) πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος και να είναι καλά κλεισμένο, για να μην παίρνει υγρασία
  • Το γάλα (σκόνη) πρέπει να παρασκευάζεται λίγη ώρα πριν δοθεί στο βρέφος. Αν το μωράκι δεν το πιει όλο, το υπόλοιπο πρέπει να πεταχτεί
  • Το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρείται 30 μέρες κλειστό μέσα στο ψυγείο και 4 μέρες μετά το άνοιγμα, πάντα μέσα στο ψυγείο
  • Στο γάλα εβαπορέ πρέπει να αφαιρείται πάντα η σκόνη από το κουτί, γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μικροοργανισμούς
  • Βράζετε πάντα το νωπό γάλα, όταν αυτό προέρχεται κατευθείαν από την αγελάδα ή την κατσίκα, σε θερμοκρασία περίπου 101 βαθμών
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αρκετά συχνά τα βρέφη αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στην πρωτεΐνη του γάλακτος; Τόσο οι αλλεργικές αντιδράσεις στο γάλα όσο και η δυσκολία στη χώνεψή του (εξαιτίας της δυσανεξίας του παιδιού στη λακτόζη) συνήθως εκδηλώνονται στο παιδί με φούσκωμα ή αέρια στην κοιλιά, πόνους που μοιάζουν με κωλικούς, εμετούς ή ακόμα και εξανθήματα στο πρόσωπο και στο σώμα
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το MRC ( Market Research Center):
  • Στο πρωινό γεύμα, γάλα πίνει με ευχαρίστηση το ένα στα δύο παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα συμβιβάζονται με τη μισή ποσότητα ή μερικές γουλιές σε συνδυασμό με κέικ, μπισκότα κ.ά.
  • Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών βάζουν στο γάλα τους ζάχαρη, ενώ το 40% προσθέτουν κακάο ή κάτι άλλο για να αλλάξει η γεύση του
  • Το 57,2% των Ελληνίδων μητέρων επιλέγουν για το πρωινό των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το 38,6% εβαπορέ γάλα και το υπόλοιπο 4,2% ζαχαρούχο, σοκολατούχο ή γάλα μακράς διαρκείας
  • http://www.psf.gr/%CE%97-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85/138-%CE%9E%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%8C%CF%84%CE%B9