ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων Πανελλήνιας Έρευνας για συμπεριφορές υγείας σε έφηβους μαθητές



Εφηβία
Η Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Έρευνα HBSC/WHO) έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια έγκυρη πηγή πληροφοριών για τα θέματα της εφηβείας η οποία προσφέρει πολύτιμες κατευθύνσεις στον τομέα της πρόληψης σε επαγγελματίες, πολιτικούς, γονείς, ενώ βοηθά να κατανοηθούν καλύτερα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των νέων μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Στόχοι της έρευνας

Η έρευνα μελετά τους σημαντικότερους τομείς της ζωής των εφήβων όπως την οικογένεια, το σχολείο, τις φιλικές σχέσεις, τις ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο. Εξετάζει επίσης τις συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία όπως, τις συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη βία στο σχολείο, τα ατυχήματα, την παχυσαρκία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα τα βρείτε εδώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:«Εντός, εκτός κι επί τα αυτά: Μαθητές εν δράσει!»


«Εντός, εκτός κι επί τα αυτά: Μαθητές εν δράσει!»

Η  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενθαρρύνει το πνεύμα του εθελοντισμού στα σχολεία  αναπτύσσοντας  ένα νέο  πρόγραμμα  στήριξης  πρωτοβουλιών και  δράσεων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή τους   σε συλλογικές δραστηριότητες, προς όφελος του σχολείου και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας.
Πρόκειται για το  Πρόγραμμα «Εντός, εκτός κι επί τα αυτά: Μαθητές εν δράσει!», που υποστηρίζει πρωτοβουλίες και ενέργειες που   διοργανώνουν   μαθητές  σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, στο ευρύτερο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος και των σχολικών δραστηριοτήτων.
Στόχοι  του προγράμματος είναι: η εξοικείωση  με το πνεύμα του εθελοντισμού, η υποστήριξη της δημιουργικότητας και της υπευθυνότητας, η υλοποίηση δράσεων που προάγουν την καινοτομία και την επιδίωξη αριστείας, η προβολή υγιών νεανικών προτύπων και η προώθηση της αρχής της διαγενεακής αλληλεγγύης.
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Μαθητές και καθηγητές, σε πρώτη φάση, μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους, έως και τις 7 Μαρτίου 2012, για δράσεις που  θα υλοποιηθούν  από την 1η Απριλίου έως και την 30η Ιουνίου 2012. Ο δεύτερος κύκλος υποβολής αιτήσεων ξεκινάει την 15η Οκτωβρίου έως την 12η Νοεμβρίου 2012, για δράσεις που θα υλοποιηθούν από την 15η Δεκεμβρίου 2012 έως την 30η Νοεμβρίου 2013.

Οι δράσεις αφορούν  τέσσερις θεματικούς άξονες και συγκεκριμένα: α) περιβάλλον, β) υγεία, γ) παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα και δ) καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Αναλυτικά οι τομείς δράσεων, το έντυπο υποβολής αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής, περιλαμβάνονται στην σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναρτάται στον ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς www.neagenia.gr.
Το πρόγραμμα, για το 2012 απευθύνεται σε Σχολικές Επιτροπές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (και στις σχολικές μονάδες που υπάγονται σε αυτές) που συγκροτούνται στους  Δήμους:
Α. Κέντρο Αθήνας: Δήμος Αθηναίων
Β. Δυτικός Τομέας Αθηνών: Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Αιγάλεω, Δήμος Ιλίου, Δήμος Περιστερίου, Δήμος Πετρούπολης, Δήμος Χαϊδαρίου.
Γ. Δυτική Αττική: Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Ελευσίνας, Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δήμος Μεγαρέων, Δήμος Φυλής.
Δ. Δήμοι με πληθυσμό έως 7.000 κατοίκους σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής 2011 (κυρίως νησιωτικές, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές κ.α.), στους οποίους έχουν συσταθεί Σχολικές Επιτροπές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τις προτάσεις αξιολογεί επιτροπή υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, το αργότερο εντός τριών εβδομάδων από τη λήξη  της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Η λίστα με τις εγκεκριμένες προτάσεις αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση :

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Διεύθυνση Κοινωνικής Συμμετοχής - Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
Αχαρνών 417, Αθήνα 11143
E-mail: pypm@neagenia.gr
Πληροφορίες: κα Δ. Δημητράκη
Τηλέφωνο: 210-2599482
Φαξ: 210- 2599302