ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με εκπροσώπους συλλόγων νηπιαγωγών ...


...είχε σήμερα 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στόχος της κυβέρνησης και προγραμματική δέσμευσή της είναι τα ολοήμερα σχολεία και τα διετή νηπιαγωγεία. Η πραγμάτωση του στόχου απαιτεί θεσμικές αλλαγές και αναδιάρθρωση και αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών. Και είναι έργο των Δήμων της χώρας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους δυνατότητας, να αναβαθμίσουν την κτιριολογική υποδομή των Νηπιαγωγείων. Παράλληλα εμείς προωθούμε μια δέσμη θεσμικών αλλαγών που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προσχολικής εκπαίδευσης.
Καταρχήν με νομοθετική ρύθμιση που θα ενσωματωθεί στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου ρυθμίζονται αιτήματα που στις συναντήσεις μας είχα δεσμευθεί για τη μελέτη τους. Ειδικότερα:
1. Προχωράμε, λοιπόν στη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής παραμονής  του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, προκειμένου να ζητήσει μετάθεση. Τα  μέτρο θα ισχύσει από τις επόμενες μεταθέσεις.
2. Με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο παραπάνω Νομοσχέδιο το υποχρεωτικό ωράριο των νηπιαγωγών, από το σχολικό έτος 2012-2013, εξομοιώνεται με αυτό των δασκάλων.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε:
“Ήταν πράγματι μία πολύ παραγωγική, δημιουργική και σε πολύ καλό κλίμα  συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΔΟΕ, αλλά και των Συλλόγων των Νηπιαγωγών. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά και επίλυση του ζητήματος για το ωράριο των Νηπιαγωγείων μετά την ανακοίνωση του Κ. Υπουργού στους εκπροσώπους της ΔΟΕ, που πλέον θα λάβει και τη μορφή  μιας  νομοθετικής ρύθμισης, θα συμπεριληφθεί δηλαδή, σε επικείμενη Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας.
Από την άλλη πλευρά  διαβεβαιώσαμε ότι διασφαλίζεται απολύτως το ημερήσιο Νηπιαγωγείο. Είδαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με λειτουργία του Νηπιαγωγείου αλλά και κλαδικά ζητήματα των Δασκάλων. Πιστεύω ότι σ’ αυτό το κλίμα κατανόησης αλλά και συνεργασίας τα προβλήματα θα βρουν την καλύτερη λύση τους.
Ερ. Δημοσιογράφου: Συζητήσατε κάτι παραπάνω για το ωράριο, υπάρχει κάποιο πλάνο;
Μέχρι σήμερα, οι Νηπιαγωγοί, δεν είχαν ωράριο, νομικά κατοχυρωμένο. Πλέον, υπάρχει η προοπτική να εξομοιωθεί, και νομοθετικά, με αυτό των Δασκάλων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας  και του Νηπιαγωγείου , το οποίο θα διασφαλίζει και  την εργασία των ίδιων των Νηπιαγωγών.”

Εκπαιδευτική Τηλεόραση 2.0


Εκπαιδευτική Τηλεόραση 2.0

pin1.png
Το άρθρο «Εκπαιδευτική Τηλεόραση 2.0: το Πείραμα της Ψηφιακής Μετάβασης» παρουσιάστηκε στο Έκτο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση «Εναλλακτικές Μορφές Εκπαίδευσης» που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,  το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ελληνικό Δίκτυο της Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και το Διεθνές Περιοδικό: OPEN EDUCATION «The Journal for Open & Distance Education & Educational Development».  

3η Διευκρίνιση επί του τεύχους προκήρυξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΤΡΩΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Aρ. Διακ.01/2012

logo
.
1
3η Διευκρίνιση επί του τεύχους προκήρυξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΤΡΩΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Aρ. Διακ.01/2012 

3η Διευκρίνιση επί του τεύχους προκήρυξης (.pdf )   (25/10/2012) 
Για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού,κάντε κλικ εδώ



Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού

2η Διευκρίνιση επί του τεύχους προκήρυξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΤΡΩΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Aρ. Διακ.01/2012

logo
.
1
2η Διευκρίνιση επί του τεύχους προκήρυξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΗΤΡΩΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Aρ. Διακ.01/2012 


2η Διευκρίνιση επί του τεύχους προκήρυξης (.pdf ) 
Για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού,κάντε κλικ εδώ



Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΑΤΛΑΣ //Το νέο Σύστημα Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών ΑΕΙ



Η Νέα Διαδικτυακή Υπηρεσία από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας
Μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία που στηρίζει την πρακτική άσκηση των φοιτητών των Ελληνικών Aκαδημαϊκών Iδρυμάτων μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου διασύνδεσης ,επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των εκπαιδευτικών αναγκών τους ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, τίθεται για πρώτη φορά σε λειτουργία τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Πρόκειται για την Υπηρεσία <<ΑΤΛΑΣ - Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης των Φοιτητών ΑΕΙ>>, η οποία διασυνδέει τα Aκαδημαϊκά Iδρύματα της χώρας με τους φορείς που παρέχουν θέσεις -και συνεπώς δυνατότητες- πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές – κάτι που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την Ακαδημαϊκή τους ολοκλήρωση . Η ενημέρωση για τις θέσεις αυτές γίνεται μέσα από ένα ενιαίο, κεντρικό σύστημα οποίο προσβάσιμο από όλα τα Ιδρύματα και από τους φοιτητές τους.
Στόχοι του συστήματος ΑΤΛΑΣ, συνεπώς, είναι ;
  • η αύξηση της διαθεσιμότητας θέσεων πρακτικής άσκησης στους φοιτητές,
  • η απλοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των ιδρυμάτων και των φορέων που προσφέρουν τις θέσεις πρακτικής άσκησης,
  • η άμεση ενημέρωση των ιδρυμάτων για τις διαθέσιμες θέσεις καθώς και
  • η δυνατότητα δέσμευσης αυτών εκ μέρους των φοιτητών, μέσω του συστήματος.
Στο σύστημα ΑΤΛΑΣ μπορούν να εγγραφούν όλοι οι φορείς που διαθέτουν θέσεις πρακτικής άσκησης και να καταχωρίσουν τις θέσεις αυτές, λειτουργία η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο σύνδεσμο: http://submit-atlas.grnet.gr
Με τη χρήση του συστήματος ΑΤΛΑΣ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, εξαιτίας κατ αρχήν του βελτιωμένου επίπεδου πληροφόρησης ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί και η ποιότητα της παρεχόμενης πρακτικής άσκησης. Εκτιμάται επίσης ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, τόσο από την πλευρά των Ιδρυμάτων όσο και των φορέων υποδοχής των ασκούμενων φοιτητών.
Πρόσβαση και λογαριασμό στο σύστημα αποκτούν επίσης τα όργανα των Ιδρυμάτων που συντονίζουν τη διαδικασία της πρακτικής άσκησης των φοιτητών τους (Γραφεία Πρακτικής Άσκησης, Γραφεία Διασύνδεσης κλπ), ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν αναζητήσεις θέσεων και να τις αντιστοιχίζουν στους φοιτητές. Εξ’ισου σημαντικό είναι και το γεγονός ‘ότι το σύστημα ΑΤΛΑΣ δίνει και στους φοιτητές τη δυνατότητα αναζήτησης και εντοπισμού των επιθυμητών από τους ίδιους θέσεων πρακτικής άσκησης.
Το έργο υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), φορέα του ΥΠΑΙΘΠΑ, εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με πόρους της ΕΕ και της Ελλάδας.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι: ΑΤΛΑΣ:

Υλοποίηση του Προγράμματος επισκέψεων σχολείων..


Υλοποίηση του Προγράμματος επισκέψεων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την παρακολούθηση ενημερωτικής παρουσίασης

«Το Διαδίκτυο στη ζωή μας: Μάθηση, Ψυχαγωγία, Ασφάλεια.»

Θέμα: Υλοποίηση του Προγράμματος επισκέψεων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την παρακολούθηση ενημερωτικής παρουσίασης.
Άρχισε η υλοποίηση του Προγράμματος επισκέψεων μαθητών στην Κεντρική Υπηρεσία του  Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, (στο Μαρούσι), με σκοπό την ενημέρωση και την εξοικείωση τους με το Διαδίκτυο και τη χρήση του.
Το Πρόγραμμα με  θέμα: «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας: Μάθηση, Ψυχαγωγία, Ασφάλεια», υλοποιείται από το Γραφείο Δικτυακής Πύλης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α
Ήδη, μαθητές δύο Δημοτικών Σχολείων ενημερώθηκαν για την ασφαλή  χρήση του Διαδικτύου και τις δυνατότητες που προσφέρει στη Μάθηση, στην Επικοινωνία, στην Πληροφόρηση και στη Ψυχαγωγία. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Νέων Τεχνολογιών που δημιούργησαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου.  
Οι  επισκέψεις των μαθητών έχουν βιωματικό χαρακτήρα, καθώς χρησιμοποιούνται Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Η/Υ), διαδραστικός πίνακας και  εργαλεία Web 2.0. Στη συνέχεια πραγματοποιείται σύντομη περιήγηση στους χώρους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α .  
Το Πρόγραμμα επισκέψεων θα παρακολουθήσουν συνολικά περίπου 1.500 μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού Σχολείου, καθώς και μαθητές Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου, σχολικών μονάδων Α’, Β’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά.

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Νέων Τεχνολογιών της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 ai8ousa newn texnologiwn


Μαθητές της Ε’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια της διαδραστικής παρουσίασης.
 ma8ites
  
Στιγμιότυπο από την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος, το Μάιο του 2012.
Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση διαδραστικού πίνακα.
 pilotiki efarmogi

Στιγμιότυπο από την περιήγηση των μαθητών σε εκπαιδευτικούς χώρους της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
periigisi ma8itwn
               Η ενημερωτική αφίσα του Προγράμματος Εκπαιδευτικών Επισκέψεων.
afisa

Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου,δήλωση..


Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη μαθητική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στο Έπος του ’40 γράψαμε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Ιστορίας μας. Και αυτό, γιατί η Εθνική Ομοψυχία και η αγάπη για την Πατρίδα ενέπνευσαν ηρωισμό και αυταπάρνηση.

Σήμερα, πρέπει να επιδείξουμε τον ίδιο πατριωτισμό, την ίδια ομοψυχία ως Έθνος, για να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση, όπως ξεπεράσαμε τόσες άλλες στη μακραίωνη ιστορική μας διαδρομή.

Έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μία Πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος, μία Πατρίδα δυνατή και ευημερούσα. Και θα το κάνουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους.

ΕDUCATION AND CULTURE..

European Commission - Education and Culture banner

Androulia VassiliouAndroulla VassiliouCommissioner for Education, Culture, Multilingualism and Youth
"Everybody remembers a teacher who inspired or motivated them. With the help of the high level group I want to ensure that every student, regardless of where they live or study in Europe, will benefit from excellent teaching. This is a pre-condition for innovation, jobs and growth. Teaching excellence is also a fundamental requirement for identifying and supporting sustainable pathways out of the current crisis."
View Androulla Vassiliou's websiteTwitter
In the spotlight 

High level group to focus on excellence in teaching 
Higher education is crucial for developing the knowledge and skills that Europe needs to compete in the world economy, but Member States are not investing enough to modernise their higher education systems.High level group to focus on excellence in teaching A new High Level Group on the Modernisation of Higher Education, launched by the European Commission, will address this issue as part of a comprehensive three-year review of the sector across the European Union. The group, chaired by Mary McAleese, former President of Ireland, will focus this year on how best to achieve excellence in teaching and then, next year, it will discuss how to adapt learning in the digital age. The Group will identify best practices and creative solutions, as well as making recommendations to national and European policy makers, universities and colleges. It will report for the first time in 2013 and has a mandate until 2015.
read more
New strategy to boost creative growth and jobs
New strategy to boost creative growth and jobs
The Commission's new strategy aims to increase the competitiveness and export potential of these sectors, as well as to maximise their spill over benefits for other areas such as ICT and innovation. The Commission is calling for a range of actions to promote the right conditions for the cultural and creative sectors to flourish, involving all actors from the local level up to the regional, national and European levels. These actions focus on skills development, access to finance, promotion of new business models, audience development, access to international markets and improved links to other sectors.
read more
separator
Teachers' salaries reduced or frozen in growing number of European countries
Teachers' salaries reduced or frozen in growing number of European countries
Sixteen European countries have reduced or frozen teachers' salaries in response to the economic downturn. Teachers in Ireland, Greece, Spain, Portugal and Slovenia are the worst affected by budget restrictions and austerity measures, according to a report published by the European Commission to coincide with World Teachers' Day. Teachers' salaries in Bulgaria, Cyprus, Estonia, France, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, United Kingdom, Croatia and Liechtenstein have fallen slightly or stayed the same. However, theTeachers' and School Heads' Salaries and Allowances in Europe 2011/12 report also shows that in four countries, the Czech Republic, Poland, Slovakia and Iceland, teachers' salaries have increased since mid-2010, while pay in Romania is now almost back to pre-crisis levels.
read more
separator
EU Sport Forum: fight against match-fixing
EU Sport Forum: fight against match-fixing
Representatives of Europe's sport movement and Sport Ministers pledged to step up their fight against match-fixing when they met at the EU Sport Forum, organised by the European Commission in Nicosia, Cyprus, on 19-20 September. They endorsed a "Declaration on the fight against match-fixing". The Forum, which coincided with an informal meeting of EU Sport Ministers, also discussed issues such as the contribution of sport to the EU economy, future EU funding for grass-roots sport, and the promotion of physical activity and active ageing.
read more
separator
Researchers' Night: cosmic events in 350 cities
Researchers' Night: cosmic events in 350 cities
You can wait 75 years for a glimpse of Halley's comet, but did you know you can make one yourself in just a few minutes? All it takes is a mixture of day-old dry ice, water, mud and a few other components - and you have a comet of your very own. How cosmic is that? Learning how to make a comet with space scientists in London, creating a cloud with meteorologists in Bolzano, Italy. and exploring the San Antonio volcano with geologists in the Canary Islands were just a few of the highlights of the 7thResearchers' Night, which took place at a host of venues throughout Europe on the evening of Friday 28 September.
read more
separator