ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ο εθελοντισμός δεν φιλοδοξεί να είναι η απάντηση στο οξύ θέμα της ανεργίας των νέων...



«Ο εθελοντισμός δεν φιλοδοξεί να είναι η απάντηση στο οξύ θέμα της ανεργίας των νέων. Είναι όμως η απάντηση στο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας που ταλανίζει τη χώρα και πνίγει τους νέους και τις νέες, είναι η απάντηση στο θέμα της ηθικής κρίσης».

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ Γιάννος Λιβανός, στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος  Εθελοντισμού, που  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την  Ελλάδα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο κ. Αντώνης Καϊλής Αναπληρωτής Επικεφαλής  Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, η κα Κατερίνα Σοκόλη, Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνη Δράσεων Εθελοντισμού κα Αγγελική  Αντωνοπούλου, η  Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου  Θεσσαλονίκης κα Μαρία Πασχαλίδου και πλήθος εκπροσώπων ΟΤΑ, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Αντώνης  Καϊλής: " Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την εθελοντική δράση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Μόλις προχθές, στις 12 Ιουνίου 2012,εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ,έκθεση σχετικά με την αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ." με την οποία προτείνει, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν: α) ένα διασυνοριακό δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων στα διάφορα κράτη μέλη μέσω του συντονισμού των υφιστάμενων εθελοντικών οργανώσεων και β) μια κεντρική διαδικτυακή πύλη της Ε.Ε. σε συνεργασία με οργανώσεις και ενώσεις.

Επίσης, καλεί  την Επιτροπή: α) να καθιερώσει το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων  που αποκτώνται κατά τη διάρκεια εθελοντικής εργασίας και β) να προτείνει κάποιον μηχανισμό, που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη που  να ενισχύσουν την κοινωνία των πολιτών με απαλλαγή  από το Φ.Π.Α.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα Κατερίνα Σοκόλη χαρακτήρισε "μεγάλη πρόκληση τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών" και χαρακτήρισε την  τρέχουσα οικονομική συγκυρία "ευκαιρία να στραφούμε στον  εθελοντισμό και να αναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της κοινωνικής εμπιστοσύνης και του ενεργού πολίτη".

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα της πρώτης Πανελλαδικής Έρευνας για τον Εθελοντισμό, η οποία αποτυπώνει μεταξύ άλλων για πρώτη φορά το ανεπίσημο εθελοντικό ρεύμα στη χώρα μας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2011-Απριλίου 2012. Τα συμπεράσματα της μελέτης θα αποτελέσουν τη βάση του σχεδιασμού ενός πλέγματος δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα..


 
 
 

ΦΡΟΣΩ ΚΙΑΟΥ σχετικά με διαμαρτυρίες για την απουσία πρόβλεψης επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους τελειοφοίτους των ΕΠΑΛ


Με αφορμή διαμαρτυρίες για την απουσία πρόβλεψης επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους τελειοφοίτους των ΕΠΑΛ, η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων Φρόσω Κιάου δήλωσε:
«Από το 2009, οπότε και ιδρύθηκαν τα ΕΠΑΛ, δεν προβλέπεται –στο σχετικό νόμο- η διαδικασία των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους τελειοφοίτους των σχολείων αυτών. Σε ό,τι αφορά στα Γενικά Λύκεια, που λειτουργούν από το 2001, οι Πανελλαδικές είναι και Απολυτήριες Εξετάσεις. Δηλαδή, αν οι τελειόφοιτοι δεν συμμετάσχουν σ’ αυτές δεν μπορούν να πάρουν τον απολυτήριο τίτλο τους. Αυτός είναι προφανώς και ο δικαιολογητικός λόγος της διάκρισης που κάνει ο νόμος σε βάρος των ΕΠΑΛ καθώς σ’ αυτά δεν συμβαίνει το ίδιο. Όπως είναι γνωστό, οι τελειόφοιτοι αυτών των σχολείων παίρνουν το απολυτήριο τους με τις ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από τις Πανελλαδικές.
Συμμεριζόμαστε τις διαμαρτυρίες όσων τελειοφοίτων ΕΠΑΛ δεν μπόρεσαν για σοβαρούς λόγους να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές και δεν έχουν τη δυνατότητα της επαναληπτικής εξέτασης. Ωστόσο, οι επαναληπτικές εξετάσεις για μεν τα Γενικά Λύκεια θεσπίζονται στο νόμο, ενώ αντιθέτως, όπως προαναφέρθηκε, δεν συμβαίνει αυτό για τα ΕΠΑΛ. Η εξομοίωση ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στο θέμα αυτό προϋποθέτει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν μπορεί να γίνει από υπηρεσιακή κυβέρνηση.»

Υπογράφηκε η σύμβαση σχετικά με την παροχή του Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο) προς τους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.


Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) σχετικά με την παροχή του Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο) προς τους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τρόπου παροχής του Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου από την Πολιτεία προς τους φοιτητές με την ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας έκδοσης του δελτίου. Η αναγνώριση της συμβολής του νέου αυτού συστήματος έκδοσης ειδικά στον εξορθολογισμό του σχετικού κόστους, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας παρουσία της Υπουργού Φρόσως Κιάου, μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλειο Παπάζογλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών, Αριστείδη Μπουρδάρα, του προέδρου του ΟΑΣΑ, Δημήτρη Δημητρίου και υπηρεσιακών παραγόντων των δυο πλευρών.
Το κόστος που επωμιζόταν το κράτος, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, μειώθηκε από τα περίπου 25 εκ. ευρώ σε μόλις 10,5 εκ. Η σημαντική αυτή προσπάθεια απελευθερώνει πόρους για την περαιτέρω βελτίωση των παροχών της Πολιτείας προς τους φοιτητές των ΑΕΙ.