ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ..

..κατεβείτε στο τέλος περίπου της σελίδας και βρείτε ειδικό "κουμπί" που θα σας οδηγήσει στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
Βρήκαμε καταπληκτική, δωρεάν βιβλιογραφία για τους γονείς και τους δασκάλους.
Ωφεληθείτε...

Εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται  ότι στις 5 και 6 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για την πιστοποίηση της γνώσης της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής γλώσσας.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από 20 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2012. Οι αιτήσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου κατοικίας ή διαμονής των υποψηφίων.
Οι σχετικές με τις εξετάσεις πληροφορίες θα παρέχονται στους υποψηφίους από την ιστοσελίδα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας: www.kpg.minedu.gov.gr και από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημεία ομιλίας της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου



"Ζούμε σε μία εποχή που όσοι είναι πάνω από 45 ετών έχουν τελείως διαφορετικές προσλαμβάνουσες και διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από τη νέα γενιά. Τα παιδιά μιλούν μέσα από το Facebook, επικοινωνούν μέσω Skype, γράφουν και διαβάζουν μέσα από τον υπολογιστή. Καταργούνται, έτσι, η άμεση ανθρώπινη επικοινωνία και η συλλογικότητα, που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το διαδίκτυο και ο υπολογιστής δεν είναι τρόπος ζωής. Είναι εργαλεία. Έχουμε ευθύνη να τα κάνουμε ασφαλή εργαλεία στα χέρια της νέας γενιάς.
Είναι σημαντικός ο τρόπος που βλέπουμε την προστασία του παιδιού, όταν μπαίνει στο διαδίκτυο.  Όσο επικίνδυνο είναι η γνώση να έχει «κάγκελα» και να υπάρχουν παντού σύνορα, τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το να μην υπάρχει κανένα σύνορο και κανένα όριο.
Ο δάσκαλος  και ο γονιός πρέπει να παρέχουν τα εφόδια εκείνα που δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να βρίσκει την πληροφορία, να την ελέγχει και να τη χρησιμοποιεί με το σωστό τρόπο.  Το Υπουργείο Παιδείας παίζει σημαντικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται δράσεις σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, με διάφορους φορείς, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οργανωμένη υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών.
Για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει συγκεκριμένο υλικό για την ασφαλή πρόσβαση και περιήγηση στο διαδίκτυο και γίνονται σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν.   Υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός, το 800 11 800 15, απ’ όπου κάθε γονιός μπορεί να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να προστατεύσει το παιδί του από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Υπάρχουν και στο διαδίκτυο ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου  καθένας έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να δράσει, ώστε να βρίσκεται κοντά στο παιδί με το σωστό τρόπο -  ούτε επιτακτικά, ούτε απαγορευτικά. Πρέπει το ίδιο το παιδί να αποκτήσει την αίσθηση του κινδύνου και να μπορεί να προστατευθεί. Να χειρίζεται το ίδιο το παιδί το διαδίκτυο με τον καλύτερο τρόπο και να μην γίνεται εκείνο αντικείμενο χρήσης μέσα από το διαδίκτυο.
Οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου. Μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, από τον εθισμό μέχρι επικίνδυνες διεξόδους.
Η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων είναι ο θεμέλιος λίθος, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους."

Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε σχολεία του Βελγίου

Υπογραφή Χάρτας διακρατικής συνεργασίας από την Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου και τη Βελγίδα Υπουργό Παιδείας
Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών σχολείων του Βελγίου, με τη Χάρτα Συνεργασίας που υπέγραψαν, σήμερα 07/02/2012, στις Βρυξέλλες η Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου με τη Βελγίδα Υπουργό Παιδείας της γαλλόφωνης κοινότητας,  Marie-Dominique Simonet.
Με τη συμφωνία αυτή Έλληνες μαθητές, αλλά και μαθητές άλλων εθνοτήτων, που κατοικούν στο Βέλγιο, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μάθημα των Νέων Ελληνικών ή του Ελληνικού Πολιτισμού, τα οποία θα διδάσκονται έως τρεις ώρες την εβδομάδα.
Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα πενταετίας (2012-2017) και θα οδηγεί στην χορήγηση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας.
Εκτός από την Ελληνική Γλώσσα, στους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα για διδασκαλία  «Στοιχείων Πολιτισμού». Περιλαμβάνει στοιχεία γλώσσας και ιστορίας τα οποία «δουλεύουν» οι μαθητές σε επίπεδο ατομικής ή ομαδικής εργασίας (project).  Στον τομέα αυτό αξιοποιείται κυρίως ηλεκτρονικό υλικό που κάνει ελκυστικότερη την προσέγγιση των στοιχείων του πολιτισμού, καθώς και βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας.
Η υπογραφή της Χάρτας επιβεβαιώνει τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας για την υποστήριξη και την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Γλώσσες και Κουλτούρες Καταγωγής» (LCO).