ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»


«ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία μεταξύ των μαθητών για χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς και το έλλειμμα της συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου, ιδρύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2010, το «Δίκτυο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας Μεταξύ των Μαθητών στο Σχολείο».
Ως ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν: η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου», το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο Συνήγορος του Πολίτη με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, η «Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων», η  Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Τμήμα του ΙΒΒΥ - Kύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Στις συναντήσεις εργασίας για την ίδρυση του ΔΙΚΤΥΟΥ συμμετείχε και η κα Μαίη Παπούλια, Ψυχολόγος.
Εκπρόσωποι των φορέων του ΔΙΚΤΥΟΥ έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις 14 Απριλίου 2011 στο Προεδρικό Μέγαρο - συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  επεσήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας.
Το «ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» αναγνωρίζοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία μεταξύ των μαθητών για χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς και το έλλειμμα της συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου, έθεσε ως κύριους σκοπούς του:
α. την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών στο σχολείο ή σε άλλους χώρους που συνδέονται με τη σχολική ζωή και καθημερινότητα
β. τη δημιουργία ενός πλαισίου επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου, σχετικά με:
I) την κατανόηση του προβλήματος
II) τη μεθοδολογία 
III) τις γενικές τεχνικές παρέμβασης
IV) τις διδακτικές πρακτικές υποστήριξης
V) τα προγράμματα αγωγής υγείας
VI) καθώς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας
γ. την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου
δ. τη συγκέντρωση και διάδοση δεδομένων που αφορούν στην επιστημονική μελέτη, την ανάπτυξη μεθοδολογίας και καινοτόμων πρακτικών παρέμβασης σχετικά με το φαινόμενο
ε. την επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών «πρώτης γραμμής» που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους
στ. την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας, σχετικά με το φαινόμενο
ζ. την ενθάρρυνση της συγκρότησης και λειτουργίας συναφών δικτύων στις τοπικές κοινωνίες.
Συνεδριάσεις Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο

Πρόγραμμα με θέμα τη Σεξουαλική Διαφορετικότητα: «Ζούμε όπως κι εσύ» !



Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο της πολιτικής της για την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων, εκπονεί πρόγραμμα με αντικείμενο την προώθηση του σεβασμού στη σεξουαλική διαφορετικότητα αποσκοπώντας στην εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι νέοι στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα με τίτλο «Ζούμε όπως κι εσύ» υλοποιείται για το 2012 σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέα «Θετική Φωνή».
Η Γενική Γραμματείας Νέας Γενιάς, επιδιώκει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος να επικοινωνήσει τόσο στις νέες και στους νέους όσο και στην ευρύτερη κοινωνία το μήνυμα ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, εμποδίζοντας τελικά τους νέους ομοφυλόφιλους να «ζουν όπως και οι άλλοι». Φαινόμενα όπως η βία, σωματική και ψυχολογική, και ο ρατσισμός, που συχνά στιγματίζουν τους νέους και τους οδηγούν στο περιθώριο ακόμα και στην αυτοκτονία, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος με σκοπό να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.
Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση ενός συστήματος αξιών με σκοπό την κατανόηση των κοινωνικών ωφελειών που προκύπτουν από την διαφορετικότητα κάθε μορφής αποτελεί άλλωστε και μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα συνεχές ζητούμενο στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης ευρωπαϊκής κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο.
Το πρώτο στάδιο του προγράμματος συνίσταται στη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να προβάλλει την εικόνα της συντροφικότητας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και να εξοικειώσει την κοινή γνώμη με αυτήν την καθημερινή και ανθρώπινη διάσταση της σχέσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σε αντίθεση με το συχνά προβεβλημένο από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές στερεότυπο σχέσης που ενέχει χαρακτήρα χυδαιότητας ή αποτελεί αντικείμενο διακωμώδησης ή κοινωνικού στιγματισμού.                 
Η εκστρατεία περιλαμβάνει καταχωρήσεις δημιουργικών στον τύπο, διανομή φυλλαδίων και άλλου ενημερωτικού υλικού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις καθώς και τη διοργάνωση ημερίδων με θέμα τη συμβίωση των gay και των λεσβιών εφήβων με τις οικογένειές τους μετά την ανακοίνωση της σεξουαλικής τους ταυτότητας (coming out), με σκοπό τη στήριξη των ίδιων και την ευαισθητοποίηση των οικογενειών τους.
Η επιλογή εκπόνησης του εν λόγω προγράμματος αποτελεί ένα ρηξικέλευθο βήμα υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των νέων που διεκδικούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα της σεξουαλικής τους ταυτότητας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από κρατικό φορέα, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα νέο δίαυλο προσέγγισης και επικοινωνίας με ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας που υφίσταται διακρίσεις.
Ημερίδες έχουν πραγματοποιηθεί: σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Νέο Πρόγραμμα της Γ.Γ.Ν.Γ.: Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών (Π.Υ.Π.Μ) - Εθελοντισμός - Καινοτομία - Αριστεία.






Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Π.Υ.Π.Μ) στόχο έχει να στηρίξει πρωτοβουλίες, δράσεις και παρεμβάσεις που διοργανώνονται με γνώμονα τον εθελοντισμό από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους στο ευρύτερο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος και των σχολικών δραστηριοτήτων, υπό την εποπτεία των Σχολικών Επιτροπών και των κατά τόπους Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας.
Ως ειδικότεροι στόχοι του Προγράμματος ορίζονται η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των μαθητών σε συλλογικές δραστηριότητες, η υποστήριξη της δημιουργικότητας και της λήψης πρωτοβουλιών δράσης,  η εξοικείωσή τους με το πνεύμα του εθελοντισμού, την προαγωγή της υπεύθυνης δράσης και την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης, η υλοποίηση δράσεων που προάγουν την καινοτομία και την επιδίωξη αριστείας και η προβολή υγιών νεανικών προτύπων.   
Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών «Εντός, εκτός κι επί τα αυτά: Μαθητές εν δράσει!» ξεκινά με αφορμή την εμπειρία από το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011, με σκοπό να σηματοδοτήσει και να προωθήσει έμπρακτα τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς των νέων ήδη από την εφηβική ηλικία και μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, στοχεύοντας στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας προς όφελος του ίδιου του σχολικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση και της τοπικής κοινωνίας.
Για να δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση μπορείτε να κάνετε "κλικ" εδώ.
Για να δείτε την Αίτηση μπορείτε να κάνετε "κλικ" εδώ

ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ!!



Πρόγραμμα "Νομικής Βοήθειας για Νέους"

Αν είσαι νέος έως 30 ετών και χρειάζεσαι νομική βοήθεια αλλά δεν έχεις τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσω του προγράμματος «Νομική Βοήθεια για Νέους» μπορεί να καλύψει την εκπροσώπησή σου τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον των δικαστηρίων.  
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό του Προγράμματος: ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ - ΟΔΗΓΟΣ 2012και να περιηγειθείτε θεματικά στα περιεχόμενά του κάνοντας "κλικ" στις επικεφαλίδες τους.
Δικηγορικοί σύλλογοι που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δωρεάν Νομικής Βοήθειας για το 2012.
Γενική Γραμματεία Νέας ΓενιάςΔιεύθυνση Κοινωνικής Συμμετοχής
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής
Αχαρνών 417, 11143 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-2599460, Φαξ: 210-2599302