ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΣΑΤΩΦ: ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΣΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ 9Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ  ΣΤΟ 9Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  - ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Τα Γυμνάσια του Δήμου Αχαρνών,  5ο , 8ο, 9ο, 11ο, 12ο  και το Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων την Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 - ώρα:9:30-13:00 & 18:00-20:00 οργάνωσαν μια εξαιρετική Ημερίδα στο 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών, ύστερα από πρωτοβουλία του Διευθυντού του Δρος Λαμπρινού Πλατυπόδη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαρνών Ιλίου & Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας και η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος  Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιωάννης Κατσανδρής, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής  κ. Στέφανος Καπέλας και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας Καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη και π. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σωτήρης Γκλαβάς, τον  οποίο τίμησε ο Δήμος  Αχαρνών για την πολυετή και σημαντική προσφορά του στην εκπαίδευση. Για την προσφορά και το έργο του Σωτήρη Γκλαβά μίλησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Χρύσανθος Κόνταρης, ο οποίος διετέλεσε πολλά χρόνια συνεργάτης του.
Στην πρωινή συνεδρία, στην οποία προήδρευαν οι   Κική Μαύρου  Δ/ντρια Γυμνασίου Θρακομακεδόνων, Νίκος Μονιάς  Δ/ντής 11ου  Γυμνασίου Αχαρνών και Σταύρος Πολυκράτης  Δ/ντής 5ου Γυμνασίου Αχαρνών η Δρ  κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, π. Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Παμουτσόγλου Αναστασία μίλησε με επιστημονικό και τεκμηριωμένο λόγο  για την «αξιολόγηση στο σχολείο του μέλλοντος», στη συνέχεια παρουσίασαν τα προγράμματά τους το Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων («Τα μονοπάτια του βουνού». Υπεύθυνοι  Προγράμματος: Μουργιά  Κωνσταντία ΠΕ 12, Βοϊβόντα Θεοδώρα ΠΕ02, Μαύρου Κυριακή,  Δ/ντρια Γυμνασίου και Εισήγηση: «Στα μονοπάτια της περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» Μουργιά Κωνσταντία ΠΕ 12),το 5ο  Γυμνάσιο Αχαρνών (α. «Εσύ όπως εγώ» Εξερευνώντας τη  διαφορετικότητα μέσα από το θέατρο. Υπεύθυνοι προγράμματος:  Εφετζή Νεραντζούλα ΠΕ08, Ζέριγκα  Ιωάννα ΠΕ05 και Εισήγηση: «Προσέγγιση και διδασκαλία στην εκπαίδευση»  Εφετζή Νερατζούλα β.  «Η γη στο τηγάνι»  κλιματικές αλλαγές. Υπεύθυνη  προγράμματος: Λαγουδάκη Αμαλία ΠΕ16  γ. « Φύτεψε και συ ένα δέντρο». Υπεύθυνοι προγράμματος: Ρηγόπουλος Ανδρέας ΠΕ16, Κατσίκης  Σταύρος ΠΕ18,Μώρου Αγγελική ΠΕ11), το 12ο  Γυμνάσιο Αχαρνών («Κομποστοποίηση στο Σχολείο μας και Καλλιέργεια-Παραγωγή –Συσκευασία Μανιταριών». Υπεύθυνοι  προγράμματος: Στακιά Αθηνά ΠΕ02 και Λούκου Τριανταφυλλιά ΠΕ17) και το 11ο  Γυμνάσιο Αχαρνών              ( α. «Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους».  Υπεύθυνοι προγράμματος: Καρνάρου Κωστούλα, ΠΕ 01 και Αλεξάτου Αμαλία ΠΕ 13 β.  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius:πολυμερής σύμπραξη,«the time machine» Συντονίστρια: Κελεσάκου  Αναστασία ΠΕ6  γ.  Εισήγηση: Διαπολιτισμική προσέγγιση στο Γυμνάσιο  «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius:βοηθός εκπαιδευτικού και η διαπολιτισμική του διάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα» Μαρία Καπέλλα  ΠΕ 05. δ. Τραγούδια από τη  μαθητική χορωδία του 11ου Γυμνασίου Αχαρνών : Υπεύθυνος: Δ. Αλημίσης ΠΕ16).
Στην απογευματινή συνεδρία στην οποία προήδρευαν οι Δρ Αναστάσιος Κουμπής Δ/ντής 12ου  Γυμνασίου Αχαρνών, Φώτης Τζαβάρας Δ/ντής 8ου  Γυμνασίου Αχαρνών και Λαμπρινός Πλατυπόδης Δ/ντής 9ου  Γυμνασίου Αχαρνών παρουσίασαν τα προγράμματά τους το 8ο  Γυμνάσιο Αχαρνών (Θεατρική παράσταση : «Ελένη» του Ευριπίδη από 20μελή  ομάδα μαθητών. Υπεύθυνες καθηγήτριες : Μακρίδου Μαρία, ΠΕ16 και Σόφη Γεωργία, ΠΕ 02) και το 9ο  Γυμνάσιο Αχαρνών ( α. Ταξιδεύοντας με……… δυο βιβλία  από τη Λέσχη Ανάγνωσης. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τσίτσα Πολυξένη ΠΕ03 και Σιαδήμα Μαρία ΠΕ02          β. Παραδοσιακοί χοροί από την Κρήτη.    Διδασκαλία χορού: Εξαρχοπούλου Στέλλα ΠΕ 11     γ.  Μουσική και Τραγούδι από την μαθητική  Χορωδία του   Γυμνάσιου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια Ρ. Μπουσίου ΠΕ16). Η Ανακοίνωση των Συμπερασμάτων και το κλείσιμο της Ημερίδας έγινε από τον οικοδεσπότη.
Τα προγράμματα που παρουσίασαν τα σχολεία και οι εισηγήσεις των καθηγητών κατά κοινή ομολογία ήταν εξαιρετικές. Η όλη παρουσία των μαθητών και των συμμετεχόντων στα προγράμματα – καλλιτεχνικές δραστηριότητες και των θεατών ήταν επίσης άριστη. Όλοι από κοινού με μεγάλη προθυμία ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά. Στο τέλος επακολούθησε ελληνικό γλέντι με ζωντανή μουσική (Γ. Κωνσταντινίδης-Γ. Σκολαρίκης-Δ. Αλημίσσης) και τη χορωδία  των συμμετεχόντων καθηγητών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των προαναφερομένων οι πατέρες Λάμπρος Καρίνος, Κουτούζος Νικόλαος, Λάζος Ευάγγελος, Βρεττός Σπύρος, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών, Μίχας Ιωάννης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών, Ζεργιώτης Ανδρέας, Σχολικός Σύμβουλος, Μπαράτση Άννα, Γραμματέας της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής, Σκανδάλη Κατερίνα, Αιρετός ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Αττικής, Βάσσος Μιχάλης, Δ/ντής του 21ου Δημοτικού Αχαρνών, Οικονόμου Σπύρος, Δ/ντής του Λυκείου Θρακομακεδόνων, Γεωργαντά Ελένη, Δ/ντρια του 2ου Λυκείου Αχαρνών, Ελευθεράκης Αντώνης, Δ/ντής του 5ου Λυκείου Αχαρνών, Βασιλική Παπαγεωργίου, Δ/ντρια του ΕΠΑΛ Αχαρνών, Sellier Pauline, Trempley Helene, Βοηθοί της Γαλλικής γλώσσας, Νίκας Γιάννης Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Αχαρνών, Σπύρος Σταματιάδης, Δ/ντής του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, Ηρακλής Γεωργιάδης, μέλος του ΔΣ του ΠΚΘ, Μπαμπά Μαρία, Παπαδοπούλου Ελένη από το Γραφείο του Υπουργού Παιδείας, Καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Βερυκόκου Σοφία, π. Δ/ντρια του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών, Κων/νος Καρυδάκης, Λάμπης Καλογεράκης και Δημήτρης Καλατζής Πρόεδρος, Γραμματέας και μέλος  της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων αντίστοιχα, Μιχαλόπουλος Γιάννης ιδρυτής του Βιωματικού Πάρκου PARADISE, Ζαρκαδούλα Βαλσαμία, Πρόεδρος του Συλλόγου και Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών, Φαφαλιού Ειρήνη, Πρόεδρος του Συλλόγου και Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Γυμνασίου Αχαρνών, Βασιλείου Δήμητρα, Κόνιαρη Έφη, Τσομαρίδου Μαρία, Δημητριάδου Σοφία,  μέλη του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών,  Περρή Αλεξάνδρα, Θεοδόσης Ιούλιος  Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Αχαρνών. Η επιτυχία της Ημερίδας οφείλεται και στη συμβολή του Γιώργου Γιαννούλη υποδιευθυντή του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών και όλου του Συλλόγου Διδασκόντων: Αποστολοπούλου Αικατερίνη,   Αλεξάκου Ελένη, Φλώρου Βίκυ, Λιασή Μάγδα, Δρακωνάκη Σέβη,   Πανόπουλος  Πάνος, Χαρίτου Χαρά, Πολιτάκος Ευάγγελος, Γκούτσιας Αντώνης, Γιαννοπούλου Ευαγγελία, Πασχάκη Αθανασία, Γρίβα Ναταλία, Φλώρος Λουκάς, Νικολακόπουλος Κώστας, Λαζαρίδης Γιώργος, Λογοδότης Κώστας, Καλύβας Κώστας, Οικονόμου Μαρία, Καραντουμάνη Μαρία, καθώς και όλων των μαθητών –μαθητριών που δούλεψαν με μεράκι και επί μακρόν για την πραγματοποίησή της.
































.





"ΠΕΡΣΕΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ


                                                    
Δήμος Πετρούπολης  
Γραφείο Αντιδημάρχου
Πολιτισμού – Αθλητισμού
& Νέας Γενιάς

Ταχ. Δ/νση:       Μπουμπουλίνας 59
                          & Αθ.Διάκου
Ταχ.Κώδ.:        132.31
Τηλέφωνο:       210.5063710
E-mail:              pkdp@pkdp.gr


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ: ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ


Ν.Π.Δ.Δ. ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΡΙΑ
Μονογονεικές οικογένειες
*Ως μονογονεική οικογένεια, για την παρούσα αξιολόγηση, νοούνται οι οικογένειες στην οποία ο ένας γονέας εκ των δύο είναι θανών ή άγαμοι γονείς που έχουν την επιμέλεια του/ων τέκνου/ων τους
40
Πολύτεκνες οικογένειες
Οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα τέκνα
20
Αναπηρία ή σοβαρή ασθένεια
Οικογένειες με γονέα ή παιδί με τουλάχιστον 67% αναπηρία
20
Οικογένειες σε διάσταση, διαζευγμένοι γονείς
Οικογένειες σε διάσταση (με απλή υπεύθυνη δήλωση)
20
Διαζευγμένοι γονείς (με διαζύγιο ή σε διάσταση με χαρτί δικηγόρου)
35
Οικογένειες με ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες
με παραπομπή από κρατική υπηρεσία,
με παραπομπή από ειδικό (π.χ. παιδοψυχολόγος, λογοθεραπευτής κ.λ.π.), με γονέα μαθητή, φοιτητή, στρατιώτη, φυλακισμένο κ.λ.π.
20
Τρίτεκνες οικογένειες
Οικογένειες με τρία ανήλικα τέκνα
15
Εργαζόμενη μητέρα
με πλήρη απασχόληση
20
με μερική απασχόληση
15
Εργαζόμενος πατέρας
με πλήρη απασχόληση
20
με μερική απασχόληση
15
Άνεργος γονέας
Άνεργοι νοούνται οι γονείς που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν εργάζονται γεγονός το οποίο αποδεικνύεται με την προσκόμιση βεβαίωσης απο τον Ο.Α.Ε.Δ.
5
Άνεργοι γονείς (Οικογένειες με τους δυο   γονείς άνεργους)
10
Οικογένεια με ετήσιο εισόδημα
έως 5.000
20
από 5.001 έως 15.000 ευρώ
15
από 15.001 έως 30.000 ευρώ
10
από 30.001 έως 40.000 ευρώ
5
από 40.001 και πάνω
0
1) Οποιαδήποτε δήλωση που αφορά στην οικογενειακή, κοινωνική, ιατρική και οικονομική κατάσταση θα πρέπει να αποδεικνύεται από αντίστοιχο έγγραφο
2) Σε περίπτωση ισοψηφίας προηγούνται :
α) Η μονογονεική οικογένεια κι η διαζευγμένη μητέρα (διαζύγιο ή χαρτί δικηγόρου)
β) Οι εργαζόμενοι γονείς
γ) Τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 15.000,00 ευρώ
3) Ενστάσεις επί της μοριοδότησης θα υποβληθούν εντός των τριών εργάσιμων ημερών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ


Ενημέρωση για το πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»


Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που έλαβε χώρα για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2011-2012, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Άνω Λιοσίων θα συνεχίσουν την υλοποίηση του προγράμματος για δεύτερη συνεχή χρονιά.
 Δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, η επιτυχημένη συνέχιση του προγράμματος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Επιδίωξη μας είναι η δωρεάν φιλοξενία των τέκνων σας και παράλληλα η αύξηση των εσόδων του Νομικού Προσώπου, με στόχο την παροχή ακόμη ποιοτικότερων υπηρεσιών τόσο προς σε εσάς αλλά κυρίως προς στα παιδιά σας.
    Με γνώμονα τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας και Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) για την δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2012 – 2013 που αφορά ωφελούμενες μητέρες (εργαζόμενες στον Ιδιωτικό Τομέα, άνεργες κ.λ.π.) και με την μέχρι τώρα ενημέρωση που έχουμε υπολογίζεται ότι θα γίνουν στο διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου και τα δικαιολογητικά θα έχουν ως εξής:
Δικαιολογητικά συμμετοχής για όλες τις ωφελούμενες μητέρες
  1. 1)Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου της μητέρας και Άδεια Διαμονής σε ισχύ εάν η μητέρα είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες
  2. 2)Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  3. 3)Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή επικυρωμένο αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2011
  • Εάν η μητέρα είναι μισθωτή στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται
Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, και αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2011 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ήαντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη.
  • Εάν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται
Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
  • Εάν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές .
  • Εάν η μητέρα είναι άνεργη, απαιτείται:
Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την 15/06, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
  • Εάν η μητέρα λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται
Αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ.
  • Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται
Βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι είναι άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Παρακαλούνται οι μητέρες που εργάζονται είτε σε οικογενειακές επιχειρήσεις είτε σε τρίτους και δεν διαθέτουν ένσημα, όπως γραφτούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως την 15η Ιουνίου 2012 και προσκομίσουν στην υπηρεσία μας αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι πρωτότυπα ή σε αντίγραφα επικυρωμένα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα μας 210 2484781, 2102470036 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ν.Π.Δ.Δ.www.psf.gr

ΜΠΑΜΠΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!! ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;



Share on twitter 
Με τις ραγδαίες αλλαγές που δέχεται η κοινωνία μας, πολύ συχνά η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με το πολύ δύσκολο θέμα ο πατέρας να χάνει την εργασία του. Σοκ, θλίψη, απογοήτευση, πένθος, οργή και ανησυχία!
Αυτά είναι όλα τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια όταν ο πατέρας χάνει τη δουλειά του. Τα ίδια συναισθήματα θα αντιμετωπίσουν και τα μέλη της οικογένειάς του.
Τι μπορεί να κάνει ο μπαμπάς για να βοηθήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του;
Συζητήστε με τη σύντροφό σας τι έχει συμβεί. Κρατώντας την απώλεια της εργασίας σας μυστική δε θα ωφελήσει ούτε εσάς ούτε τη σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η σύντροφός σας είστε μαζί καθώς κινείστε σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο για να βρείτε τη νέα εργασία. Σχεδιάστε μαζί το πλάνο εύρεσης εργασίας καθώς και τον τρόπο που θα το ανακοινώσετε στα παιδιά.
Ενημερώστε τα παιδιά ότι έχετε χάσει την εργασία σας. Υπενθυμίστε τους ότι αυτό είναι μια εποχή μετάβασης και ότι όλη η οικογένεια θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση των καθημερινών δαπανών, συμβάλλοντας έτσι στην οικογενειακή οικονομική ασφάλεια. Καθησυχάστε τους ότι όλα τα τακτοποιηθούν και ότι χρειάζεστε χρόνο για να το πετύχετε. Οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας μπορεί να γίνουν ισχυρότεροι μέσω κρίσης ή μπορούν να γίνουν πολύ πιο ασθενείς, ανάλογα σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονέων. Σε πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις της ύφεσης στα παιδιά, η αύξηση των συγκρούσεων και εντάσεων μέσα στην οικογένεια έχει ισχυρότερη επίδραση από αυτή που έχει η πραγματική απώλεια της εργασίας με τη μείωση των μηνιαίων εσόδων.
Μοιράστε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας με όλους και παροτρύνετε και τα παιδιά να σας μιλήσουν γι' αυτήν την αλλαγή και να σας πουν τι σκέφτονται και ίσως τι φοβούνται. Γνωστοποιήστε την ανησυχία σας για τη νέα κατάσταση, αλλά αφήστε να φανεί ότι υπερισχύουν η ελπίδα και η αισιοδοξία. Διδάξτε στα παιδιά πώς κάποιος μπορεί να είναι ήρεμος, ευγενικός και λειτουργικός ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Οργανώστε σύντομα και συγκροτημένα την εύρεση της νέας εργασίας σας. Ετοιμάστε ένα ελκυστικό βιογραφικό σημείωμα που θα παρουσιάζετε τον εαυτό σας και προωθήστε το σε όσες περισσότερες εταιρείες ή φορείς νομίζετε ότι θα τους ενδιαφέρει. Επικοινωνήστε την αλλαγή της εργασιακής σας κατάστασης σε φίλους και συγγενείς και ζητήστε βοήθεια.
Επωφεληθείτε από τον ελεύθερο χρόνο που έχετε. Χρησιμοποιήστε αυτόν το χρόνο για να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας και τη σύζυγό σας. Βρείτε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα μαζί τους που πριν δε σας το επέτρεπε το διευρυμένο ωράριό σας. Παίξτε, χαλαρώστε, δείτε τους φίλους που είχατε καιρό να δείτε και βοηθήστε τη σύζυγο με τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Ο χρόνος που θα περάσετε με την οικογένεια θα σας βοηθήσει νε μειώσετε το άγχος για την αναζήτηση εργασίας.
Χάνοντας μια θέση εργασίας είναι φυσικό να αισθάνεστε ανασφάλεια και αγωνία. Σίγουρα είναι επώδυνο. Σκεφθείτε όμως ότι μπορεί να σας δώσει μια ευκαιρία να αξιολογήσετε εκ νέου και τελικά να ανανεώσετε τη ζωή σας. Όταν βρείτε μια άλλη δουλειά, η ζωή σας μπορεί να γίνει πιο ισορροπημένη από ό,τι στο παρελθόν, ίσως με λιγότερη έμφαση στην καριέρα και περισσότερο χρόνο για την οικογένεια.
Έρη Μπασιούκα, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων Λακωνίας.