ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ..




ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ξεκινούν Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2012, για παιδιά ανασφάλιστων γονέων, γονέων χρονίως καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από 20 Αυγούστου 2012.

Από 27 Αυγούστου ως 28 Σεπτεμβρίου 2012, σε 7 σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα 6 παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, καθώς και στα δύο Παραρτήματα του Περιστερίου (ένα στο Δήμο Περιστερίου και ένα στη Μητρόπολη Περιστερίου) θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους, βάσει του Βιβλιάριου Υγείας του Παιδιού.

Στη συνέχεια, από 1 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι ΔΩΡΕΑΝ εμβολιασμοί στους ανωτέρω σταθμούς.

Καλούμε όσους παιδιάτρους, ελευθεροεπαγγελματίες ή ΕΣΥ, μπορούν και θέλουν να προσφέρουν την εθελοντική τους εργασία στην Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού πρωινές, μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες, να αποτανθούν στο τηλ 210 3839770 εσωτ 203 – κα Τσώνη ή στο τηλ 210 3839770 εσωτ 212- κα Δουλιανάκη ώρες 10:00-16:00, ή στο email ikapostolis@isathens.gr ή στο φαξ 2013841234, ή αυτοπροσώπως ως τις 30 Αυγούστου 2012.

Όλοι μαζί μπορούμε να αποτελέσουμε έναν κρίκο σε μια μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης



ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρόεδρος                                          ο Γεν Γραμματέας

Γ.Πατούλης                                             Στ.Τσούκαλος


ΔΩΡΕΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ:
 Πρωτοβουλία: Ιατρικού Συλλόγου  Αθηνών - Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ και ΠΩΣ:
Ξεκινούν στις  1 Οκτώβρη  στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα  παραρτήματα  των δήμων  Ιλίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης, Ν. Ηρακλείου, Περιστερίου καθώς  και στη Μητρόπολη Περιστερίου ;όπου θα  καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους ανωτέρω εμβολιαστικούς σταθμούς.
Πληροφορίες    από 27 Αυγούστου: τηλέφωνο 801 - 11 – 90009 καθώς  και στην Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος.
Μπορείτε να επισκέπτεστε τον Φορέα από σήμερα  έως την  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 για να καταγράψετε  τα εμβόλια που χρειάζονται τα παιδιά σας
Θα έχετε μαζί σας : το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, τη ταυτότητά σας, το ΑΜΚΑ σας  ή το ΑΜΚΑ του παιδιού καθώς  και το βιβλιάριο ασφάλισης που έληξε (αν υπάρχει) ή εναλλακτικά η κάρτα ανεργίας (αν αυτό υπάρχει).
Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα σας δοθούν στην ανωτέρω διεύθυνση.
Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.
Εμβολιαστικοί Σταθμοί
Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής
Σεβαστουπόλεως 113, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών Ωρες: 9-1
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αυλωνίτη Κατερίνα
Τηλέφωνο 210 3847374
Νέο Ηράκλειο
Διεύθυνση: ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ -Νέο Ηράκλειο – Υπόγεια διάβαση
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Πλεξίδα Κατερίνα
Τηλέφωνο: 210 2717451 Ωρες: 9-1
Ίλιον
Διεύθυνση: Δημοτικά Ιατρεία Αγ.Φανουρίου, Γρηγορίου Ε΄ 25, Ίλιον
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Αδάμ Ελένη
Τηλέφωνο: 2102624090
Ωρες: 9-1
Βούλα
Διεύθυνση: Ζεφύρου 2, Βούλα
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Νικολάου Αδαμαντια
Τηλέφωνο: 2132020118
και κα Χατζάτογλου Ιωάννα
Τηλέφωνο: 2132020113
Ωρες: 9-1
Ηλιούπολη
Διεύθυνση: Μαρ.Αντύπα 81-Ηλιούπολη (ΧΕΝ)
Διοικητική Υπευθυνη: κα Ρουκουνα Νίκη
Τηλέφωνο: 210 9970010
Ωρες: 9-1
Περιστέρι
Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας - Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
Διοικητικός Υπεύθυνος: Διάκονος Αλέξανδρος Ζαρίκος
Τηλέφωνο: 210 5711633
Ωρες: 9-12
και
Δημοτικά Καταστήματα, Πλ.Δημοκρατίας (Πλ. Δημαρχείου)
(δίπλα στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας)
Υπεύθυνη: κα Καρποντίνη Ειρήνη 
Τηλέφωνο: 210 5743971
Ωρες: 9-11

Κατάρτιση στην ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ


Κατάρτιση στην ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ

Αρμόδιος φορέας: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕΚΑΒ) 166
Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για καταρτιζόμενους στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ στην ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου, ανακοίνωσε το ΕΚΑΒ. Η ειδικότητα Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου θα λειτουργήσει στο Α' εξάμηνο (φθινοπωρινό 2012-13) που αρχίζει 1/10/2012 και λήγει 18/1/2013, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο ΙΕΚ πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής:
Να είναι άνδρες ή γυναίκες Έλληνες πολίτες που διαθέτουν τίτλο σπουδών Ενιαίου Λυκείου, ή άλλου  ισότιμου με αυτό ή αντίστοιχο με τα εκάστοτε προβλεπόμενα, ή πολίτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν τίτλο σπουδών ισότιμο προς αυτόν του Ελληνικού Λυκείου.
Να έχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ΄κατηγορίας. ?εν θα γίνονται δεκτοί υποψήφιοι με άδεια οδήγησης Β' κατηγορίας.
Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν των ανωτέρω απαιτείται πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται  με αντίστοιχη  βεβαίωση  Ελληνομάθειας  του  ?ιδασκαλείου της  Νέας   Ελληνικής γλώσσας  του Πανεπιστημίου Αθηνών ή του Σχολείου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που χορηγείται μετά από σχετική εξέταση του υποψηφίου. Τα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά και τα επίσημα έγγραφα  των τίτλων  σπουδών πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.

Οι υποψήφιοι για κατάρτιση οφείλουν να καταθέσουν στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Σχετική αίτηση  (έντυπο θα δοθεί από το ΙΕΚ).
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του απαιτούμενου τίτλου σπουδών. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσκόμιση επικυρωμένου φωτοαντίγραφου του πρωτότυπου τίτλου, θα προσκομίζεται πρωτότυπο αποδεικτικό τίτλου σπουδών, που θα εκδίδεται από τη σχολική μονάδα αποφοίτησης του υποψήφιου και στο οποίο θα αναγράφεται ο τελικός βαθμός αποφοίτησης.
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δυο όψεων του ?ελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται η ταυτότητα θα προσκομίζεται πιστοποιητικό του ?ήμου ή Κοινότητας που είναι εγγεγραμμένος.
Ιατρική βεβαίωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο υποψήφιος είναι σωματικά υγιής.
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της Άδειας Οδήγησης.  
Πρωτότυπο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του τελευταίου τριμήνου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας

Από τα παραπάνω δικαιολογητικά τα 1,2,3,4,5, είναι υποχρεωτικά και το 6 απαιτείται για όσους έχουν την ιδιότητα του πολυτέκνου.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους από τις 31/08/2012  μέχρι 10/09/2012,  κατά τις ώρες 08.00 έως 14.00  στα κατά τόπους  ΙΕΚ ΕΚΑΒ, αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο στις εξής διευθύνσεις: Αθήνα: Τέρμα Οδού Υγείας και Μεσογείων, Χολαργός (Σταθμός Μετρό Εθνική Άμυνα), Τ.Κ. 11527 Τηλ: 2132143139, 2132143137 Θεσσαλονίκη: Μαβίλη 33, Πουρνάρι Πυλαίας,  ΤΚ 55535,Τηλ: 2313326655-7
Οι αιτήσεις που θα αποσταλούν ταχυδρομικώς δεν θα γίνουν δεκτές.



Χορήγηση αναβολής κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας



Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΚΕΠ
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002

Προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση χορήγησης κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας
(Απαραίτητο έγγραφο)
Πιστοποίηση ή βεβαίωση του οικείου εκπαιδευτικού ή νοσηλευτικού ιδρύματος
Προϋποθέσεις

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να έχει εγγραφεί σε σε εκπαιδευτικό ίδρυμα για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή εάν πρόκειται για ιατρική ειδικότητα να έχει εγγραφεί ή να έχει διορισθεί σε εκπαιδευτικό ή νοσηλευτικό ίδρυμα (κλινική, νοσοκομείο, εργαστήριο) το οποίο θα πρέπει να έχει αναγνωριστεί ως ίδρυμα ειδίκευσης των ιατρών από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, εφόσον είναι του εσωτερικού ή από την αρμόδια υπηρεσία του ξένου κράτους, εφόσον είναι του εξωτερικού.
Η εγγραφή ή ο διορισμός κατά περίπτωση να έχει πραγματοποιηθεί έως και την ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω λήξης της χρονικής διάρκειας ή διακοπής της προηγούμενης αναβολής κατάταξης.
Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του διπλώματος, πτυχίου ή ειδικότητας να μην υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το εικοστό ένατο (29ο) έτος της ηλικίας του αν πρόκειται για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης, το τριακοστό πρώτο (31ο) έτος αν πρόκειται για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος και τριακοστό τρίτο (33ο) αν πρόκειται για ιατρική ειδικότητα (για τον υπολογισμό της ηλικίας στρατολογικά ως ημερομηνία γέννησης του ενδιαφερομένου λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του έτους στα μητρώα αρρένων του οποίου φέρεται γραμμένος).
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη χορήγηση κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήµα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει τη βεβαίωση κατάταξης για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.
Σημειώσεις και επεξηγήσεις

Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά έχουν διατυπωθεί σε ξένη, διεθνώς γνωστή γλώσσα, γίνονται δεκτά μόνον αν είναι θεωρημένα για τη γνησιότητά τους και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση.Ως επίσημη μετάφραση νοείται αυτή που έχει γίνει ή έχει επικυρωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Ελληνική Προξενική Αρχή ή από δικηγόρο (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 53 του Δικηγορικού Κώδικα).
Επίσης γίνονται δεκτά επικυρωμένα αντίγραφα των παραπάνω δικαιολογητικών. Εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά δεν προκύπτουν πλήρη ληξιαρχικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, απαιτείται συμπληρωματικά και φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας ή εφόσον στερείται τέτοιας ταυτότητας, φωτοτυπία των σελίδων του διαβατηρίου.
Τα δικαιολογητικά για την χορήγηση της αναβολής υποβάλλονται από την ημερομηνία απόκτησης των σχετικών προϋποθέσεων έως την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω λήξης ή διακοπής της νόμιμης παραμονής του έξω από αυτές.


Χορήγηση αναβολής κατάταξης για την απόκτηση χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας


Χορήγηση αναβολής κατάταξης για την απόκτηση χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας 

Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ, ΚΕΠ
Κωδικός υπηρεσίας: 0285
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002
Προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αναβολής κατάταξης για την απόκτηση χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας.
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση χορήγησης αναβολής κατάταξης για την απόκτηση χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας
(Απαραίτητο έγγραφο)
Αντίγραφο του Ναυτικού Φυλλαδίου
Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Επιστροφή ναυτικού φυλλαδίου για επανάληψη ναυτικού επαγγέλματος
Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου Λυκείου
Πιστοποίηση ή βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Από το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτει: α) ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για την απόκτηση διπλώματος του εμπορικού ναυτικού, β) ο χρόνος θαλάσσιας υπηρεσίας που απαιτείται για την απόκτηση διπλώματος και γ) ο χρόνος θαλάσσιας υπηρεσίας που τυχόν έχει αποκτηθεί.
Προϋποθέσεις

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να βρίσκεται νόμιμα έξω από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατεύσιμος).
Να είναι απόφοιτος λυκείου και κάτοχος ναυτικού φυλλαδίου.
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη χορήγηση αναβολής κατάταξης για την απόκτηση χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήµα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει τη βεβαίωση αναβολής κατάταξης για την απόκτηση χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας.
Σημειώσεις και επεξηγήσεις

Εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά δεν προκύπτουν πλήρη ληξιαρχικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, απαιτείται συμπληρωματικά και φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας ή εφόσον στερείται τέτοιας ταυτότητας, φωτοτυπία των σελίδων του διαβατηρίου.
Τα δικαιολογητικά για την χορήγηση της αναβολής υποβάλλονται οποτεδήποτε μετά την απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου και ναυτικού φυλλαδίου και έως την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να καταταγεί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Υγειονομική εξέταση όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας


Υγειονομική εξέταση όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας 

Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΚΕΠ

Χρόνος διεκπεραίωσης: Αρμοδιότητα της οικείας υγειονομικής επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία θα παραπεμφθεί ο ενδιαφερόμενος.
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη διεξαγωγή υγειονομικής εξέτασης όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας.
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση για τη διεξαγωγή υγειονομικής εξέτασης όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας
(Απαραίτητο έγγραφο)
Πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιώτη ιατρού ανάλογης ειδικότητας με την πάθηση του ασθενή, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη συμβουλευτικά
Σημείωμα κατάταξης ή φύλλο ατομικής πρόσκλησης (ΦΑΠ)
Προϋποθέσεις


Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να έχει κληθεί για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Να αδυνατεί για λόγους υγείας να προσέλθει στη μονάδα κατάταξης.
Να μην νοσηλεύεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε νοσοκομείο του εξωτερικού.
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη διεξαγωγή εξέτασης όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήµα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο αρμόδιο Στρατολογικό γραφείο και παραλαμβάνει τη γνωμάτευση.
Σημειώσεις και επεξηγήσεις



Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται:
Από όσους διαμένουν σε δήμο ή κοινότητα όπου εδρεύει Φρουραρχείο, αποκλειστικά σε αυτό.
Από όσους διαμένουν σε δήμο ή κοινότητα όπου δεν εδρεύει Φρουραρχείο, στο Τοπικό Συμβούλιο το οποίο συγκαλείται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας.
Από όσους διαμένουν στο εξωτερικό, στην Ειδική Στρατολογική Επιτροπή η οποία εδρεύει στις κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο γιατρός του Φρουραρχείου εξετάζει τον ενδιαφερόμενο που παρουσιάζεται ενώπιον του ή εφόσον αδυνατεί να προσέλθει στο Φρουραρχείο για εξέταση, μεταβαίνει στον τόπο διαμονής του για επιτόπια εξέταση και συντάσσει αιτιολογημένη γνωμάτευση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον γιατρό του Τοπικού Συμβουλίου και της Ειδικής Στρατολογικής Επιτροπής, όταν ο ασθενής αδυνατεί να μεταβεί για εξέταση.
Η εξέταση γίνεται κατά την ημερομηνία που ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται για κατάταξη και μέχρι πέντε (5) ημέρες πριν από αυτή. Για όποιον πάσχει από ανίατη σωματική βλάβη ή πάθηση και είναι καταφανώς ακατάλληλος για στράτευση (Ι/5) η εξέταση μπορεί να γίνει και μετά την παραπάνω προθεσμία.
Το αρμόδιο υγειονομικό όργανο ή Συμβούλιο εκδίδει γνωμάτευση, από την οποία πρέπει να προκύπτουν:
Η πάθηση ή οι παθήσεις και αν αυτές είναι πρόσκαιρες ή ανίατες.
Το ιστορικό των παθήσεων και η πιθανή διάρκεια ίασης των πρόσκαιρων παθήσεων.
Αν υπάρχει δυνατότητα κατάταξης χωρίς κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του ασθενή.
Αν υπάρχει δυνατότητα μετάβασης για υγειονομική εξέταση στην πλησιέστερη του τόπου διαμονής του ενδιαφερομένου επιτροπή απαλλαγών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η γνωμάτευση με όλες τις τυχόν εξετάσεις και το σημείωμα κατάταξης αποστέλλονται ή κατατίθενται με μέριμνα του ενδιαφερομένου και με αίτηση του στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο σε προθεσμία πέντε (5) ημερών ή προκειμένου για ασθενή που διαμένει στο εξωτερικό δέκα πέντε (15) ημερών, από τη σύνταξή της.Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, που δεν οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, η γνωμάτευση δεν λαμβάνεται υπόψη.
Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου ή με συστημένη επιστολή προς το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ισχύει η ημερομηνία κατάθεσης στο ταχυδρομείο.



Μεταφορά οπλιτών ή στρατεύσιμων σε υπόχρεους μειωμένης θητείας


Μεταφορά οπλιτών ή στρατεύσιμων σε υπόχρεους μειωμένης θητείας

Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: Δημοτολόγια [Δήμων και Κοινοτήτων], Προξενικές Αρχές, ΚΕΠ
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002
Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη μεταφορά οπλιτών ή στρατεύσιμων σε υπόχρεους μειωμένης θητείας.
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση για τη μεταφορά οπλιτών ή στρατεύσιμων σε υπόχρεους μειωμένης θητείας
(Απαραίτητο έγγραφο)
Βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής, αστυνομικής ή άλλης αρχής, ελληνικής ή ξένης, ανάλογα με τον τόπο στον οποίο έλαβε χώρα το γεγονός, από την οποία να προκύπτει ο θάνατος ή ο τραυματισμός από τρομοκρατική ενέργεια πατέρα ή αδελφού
Ειδικά Δικαιολογητικά
Βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος) από την οποία να προκύπτει ο θάνατος πατέρα ή αδελφού κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα και εξαιτίας αυτής
Αφορά στους υπόχρεους με θητεία εξάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα στην περίπτωση 3.
Έγγραφα της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Εσωτερικών, από τα οποία να προκύπτει η ημερομηνία και ο τρόπος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και η εγγραφή στα μητρώα αρρένων μετά την συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας
Αφορά στους υπόχρεους με θητεία εξάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα στην περίπτωση 6.
Επίσημα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου κράτους από τα οποία να προκύπτει η διάρκεια του χρόνου υπηρεσίας με στρατιωτική ιδιότητα, οι ημερομηνίες κατάταξης και απόλυσης καθώς και οι τυχόν ενδιάμεσες απολύσεις και επανακατατάξεις και ο βαθμός και οι ειδικότητες που αποκτήθηκαν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του ξένου κράτους
Αφορά στους υπόχρεους με θητεία εξάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα στην περίπτωση 5.
Πιστοποίηση ή βεβαίωση της αρμόδιας Ελληνικής Προξενικής Αρχής από την οποία να προκύπτει η απόκτηση και η διατήρηση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού
Αφορά στους υπόχρεους με θητεία εξάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα στην περίπτωση 4. Η διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης ή βεβαίωσης είναι εξάμηνη από την έκδοσή της.
Πιστοποίηση ή βεβαίωση της Ελληνικής Προξενικής Αρχής της χώρας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι διέμεναν μόνιμα πριν την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή απόσπασμα διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου από το οποίο να προκύπτει με σαφήνεια η διακοπή της μόνιμης διαμονής τους σε χώρα του τέως Ανατολικού Συνασπισμού ή στην Τουρκία και η ημερομηνία εγκατάστασής τους στην Ελλάδα
Αφορά στους υπόχρεους με θητεία εξάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα στην περίπτωση 7.
Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Έκδοση διαβατηρίου ενηλίκου ή Ανανέωση διαβατηρίου ενηλίκου
Αυτεπάγγελτα δικαιολογητικά
Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του αρμοδίου Δήμου ή Κοινότητας στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι οι ίδιοι ή οι γονείς τους με δική τους οικογενειακή μερίδα, στην οποία απεικονίζεται ολόκληρη η σύνθεση της οικογένειάς τους. Η οικογενειακή κατάσταση είναι δυνατόν να αποδεικνύεται και με επίσημα έγγραφα ξένου κράτους (η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού είναι δίμηνη από τη έκδοσή του).
Αφορά στους υπόχρεους με θητεία τρίμηνης διάρκειας, στους υπόχρεους με θητεία εξάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις 1 και 2, καθώς και στους υπόχρεους με θητεία δωδεκάμηνης διάρκειας.
Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ή Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)
Προϋποθέσεις

Για θητεία τρίμηνης διάρκειας :
Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, εφόσον έχει ένα τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή.
Ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου.
Ο πατέρας ενός τουλάχιστον ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, εφόσον ο πατέρας αυτός έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
Ο πατέρας τριών ζώντων τέκνων.
Για θητεία θητεία εξάμηνης διάρκειας :
Οι τρεις μεγαλύτεροι αδελφοί από έξι ή περισσότερα ζώντα αδέλφια, καθώς και ο μεγαλύτερος ή μόνος αδελφός από πέντε ζώντα αδέλφια.
Ο πατέρας δύο ζώντων ανήλικων ή ανίκανων για κάθε εργασία άγαμων τέκνων.
Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος ή αδελφός προσώπου που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα και εξαιτίας αυτής ή απεβίωσε ή τραυματίστηκε εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας.
Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Όποιος υπηρέτησε με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών.
Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται στα μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησής τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας.
Οι οπλίτες που προέρχονται από χώρα του τέως Ανατολικού Συνασπισμού ή την Τουρκία, εφόσον διέκοψαν τη μόνιμη διαμονή τους στη χώρα αυτή και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους που άρχισαν να διανύουν το ενδέκατο έτος της ηλικίας τους. Όσοι από αυτούς ανήκουν στις κλάσεις 1987 και 1992 (γεννηθέντες τα έτη 1966 και 1971) απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον επιθυμούν μετά τη συμπλήρωση τριών (3) μηνών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Για θητεία δωδεκάμηνης διάρκειας :
Ο μόνος ή μεγαλύτερος αδελφός από τέσσερα ζώντα αδέλφια, καθώς και ο δεύτερος αδελφός από πέντε ζώντα αδέλφια.
Ο τέταρτος και οι μικρότεροι απ΄ αυτόν αδελφοί από έξι ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.
Ο πατέρας ενός ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου.
Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία, εφόσον ο γονέας αυτός δεν έχει άλλο ικανό για εργασία ενήλικο τέκνο.
Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας, εφόσον δεν έχουν άλλο ικανό για κάθε εργασία ενήλικο τέκνο.
Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν αποβιώσει.
Όποιος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
Για τη μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης θητείας, τα τέκνα που υιοθετήθηκαν μετά τη συμπλήρωση του δεκάτου πέμπτου (15ου) έτους της ηλικίας τους λογίζονται τέκνα των φυσικών γονέων.
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη μεταφορά οπλιτών ή στρατεύσιμων σε υπόχρεους μειωμένης θητείας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήµα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Σημειώσεις και επεξηγήσεις

Τα δικαιολογητικά για την μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης θητείας υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους οποτεδήποτε μετά την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Εφόσον με την τυχόν μεταφορά των ενδιαφερομένων στους υπόχρεους μειωμένης θητείας δεν απομένει υποχρέωση παραπέρα εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης, τα δικαιολογητικά υποβάλλονται οποτεδήποτε μετά την αρχική πρόσκληση της κλάσης τους.
Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου ή με συστημένη επιστολή προς το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ισχύει η ημερομηνία κατάθεσης στο ταχυδρομείο.
Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά έχουν διατυπωθεί σε ξένη διεθνώς γνωστή γλώσσα, γίνονται δεκτά μόνο αν είναι θεωρημένα για τη γνησιότητά τους και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση. Ως επίσημη μετάφραση νοείται αυτή που έχει γίνει ή έχει επικυρωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από Ελληνική Προξενική Αρχή ή από δικηγόρο (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Δικηγορικού Κώδικα).Επίσης, γίνονται δεκτά επικυρωμένα αντίγραφα των παραπάνω δικαιολογητικών.
Η ανικανότητα για εργασία γονέα, αδελφού, αδελφής, συζύγου ή τέκνου, όπου απαιτείται, πρέπει να οφείλεται σε λόγους υγείας και κρίνεται από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων, την πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους.
Για την εξέταση της ανικανότητας οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο μαζί με τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία τα κατά περίπτωση πρόσωπα (γονέας, αδελφός, αδελφή, σύζυγος, τέκνο) δηλώνουν εάν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή εργασία καθώς και τους λόγους υγείας για τους οποίους επικαλούνται την ανικανότητα για εργασία. Η παραπομπή τους στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.


Αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας από το ΙΚΑ


Αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας από το ΙΚΑ

Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ)
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΚΕΠ
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίας από το ΙΚΑ.
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας από το ΙΚΑ
(Απαραίτητο έγγραφο)
Ειδικά Δικαιολογητικά
Ασφαλιστικά Βιβλιάρια
Για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας σε ασφαλισμένο: Ασφαλιστικό Βιβλιάριο ΔΑΤΕ ή Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης
Συνταξιοδοτική απόφαση
Για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας σε συνταξιούχο: Συνταξιοδοτική Απόφαση ή άλλο στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει η κλάση με την οποία συνταξιοδοτείται
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986
Για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας σε ασφαλισμένο: Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86 ότι: α) δεν έχει αναγνωρίσει την στρατιωτική του υπηρεσία σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό και β) το προσκομιζόμενο ασφαλιστικό βιβλιάριο περιέχει τον τελευταίο μήνα εργασίας του γ) επιθυμεί να αναγνωρίσει όλο το χρόνο της στρατιωτικής Υπηρεσίας ή μέρος αυτού ( προσδιορισμός του αριθμού των ημερών στρατιωτικής υπηρεσίας) δ) επιθυμεί να καταβάλει τις εισφορές είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε με δόσεις ισάριθμες των αναγνωριζόμενων μηνών
(Απαραίτητο έγγραφο)
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986
Για αναγνώριση στρατιωτικής υπηρεσίας σε συνταξιούχο: Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/86 ότι: α) δεν έχει αναγνωρίσει την στρατιωτική του υπηρεσία σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό και ούτε θα την αναγνωρίσει β) επιθυμεί να αναγνωρίσει όλο το χρόνο της στρατιωτικής υπηρεσίας ή μέρος αυτού (προσδιορισμός του αριθμού των ημερών στρατιωτικής υπηρεσίας) γ) επιθυμεί να καταβάλει τις εισφορές είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε με μηνιαία παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης του
(Απαραίτητο έγγραφο)
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί το πιστοποιητικό αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας από το ΙΚΑ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήµα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει το πιστοποιητικό αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας από το ΙΚΑ.


Έκδοση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α (πλήρες) - τύπου Α - τύπου Β


Έκδοση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α (πλήρες) - τύπου Α - τύπου Β  

Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΚΕΠ
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002

Υποβολή αίτησης για την έκδοση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α (πλήρες) - τύπου Α - τύπου Β
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α (πλήρες) - τύπου Α - τύπου Β
(Απαραίτητο έγγραφο)
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί την έκδοση πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α (πλήρες) - τύπου Α - τύπου Β, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήμα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης.Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.Αν κάποιο δικαιολογητικό είναι δυνατόν να αναζητηθεί υπηρεσιακά από το ΚΕΠ, τότε ο υπάλληλος εκκινεί τη σχετική διαδικασία.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS για την ολοκλήρωση του αιτήματός. Τέλος, ο υπάλληλος παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος και τα στοιχεία επικοινωνίας του ΚΕΠ.
Βήμα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήμα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α (πλήρες) - τύπου Α - τύπου Β .
Σημειώσεις και επεξηγήσεις

Δεν εκδίδεται πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης σε όσους έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι ή λιποτάκτες καθώς και σε όσους υπηρετούν με οποιοδήποτε τρόπο στις Ένοπλες Δυνάμεις (μόνιμοι αξιωματικοί, οπλίτες, έφεδροι κ.λ.π.), στους οποίους χορηγείται αντίστοιχη βεβαίωση από τη Μονάδα που υπηρετούν.