ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εισήγηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου κατά τη συνεδρίαση της Βουλής για την κύρωση Συμφωνίας Ελλάδας-Καναδά για την κινητικότητα των νέων



Τετάρτη, 31 Οκτώβριος 2012

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σήμερα εξετάζει πραγματικά μία κύρωση ξεχωριστής και σημαντικής αξίας, μία κύρωση συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά που υπεγράφη κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Καναδός Πρωθυπουργός κύριος Harper στην Ελλάδα το Μάιο του 2011. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι σύντομα η Βουλή των Ελλήνων θα την επεκύρωνε, μία δέσμευσή μας η οποία τηρήθηκε. Πολλά συμβαίνουν αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει πάψει η συνέχεια της λειτουργίας της ελληνικής Πολιτείας. Ειδικότερα δε αυτή την εποχή οι διεθνείς μας σχέσεις είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων γιατί έχουν να κάνουν με τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία είναι λαβωμένη εξαιτίας των όσων έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και που οφείλουμε όλοι μαζί σε αυτήν την αίθουσα να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε ώστε να την αλλάξουμε.

Η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί από τον Καναδά. Είμαι πράγματι ιδιαίτερα ευτυχής που η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της κύρωσής της παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει κόμματα κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή την 23η Οκτωβρίου. Πρόθεσή μας ήταν να συνδυαστεί η κύρωση της συμφωνίας αυτής με τον εορτασμό των 70 χρόνων αφότου συνήφθησαν διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά και βέβαια αυτό θα γινόταν στην Οττάβα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα. Δυστυχώς, η πρωτοφανής σφοδρότητα του τυφώνα Sandy που έπληξε τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά μας επέβαλε δυστυχώς να αναβάλουμε την επίσημη επίσκεψη. Σε λίγες ώρες όμως από τώρα στην Καναδική Γερουσία θα γίνει μία ειδική συνεδρίαση, δεδομένων των όσων σας είπα πρωτύτερα, για να χαιρετιστεί αυτή η συμφωνία.

Χθες το βράδυ επικοινώνησα με τον ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά τον κύριο John Baird, στον οποίον εξέφρασα καταρχήν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στις δύσκολες ώρες που περνάει η ευρύτερη περιοχή, η περιοχή του Καναδά εννοώ, ενώ συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα η επίσκεψη που ανεβλήθη και που επρόκειτο, όπως σας είπα, να γίνει αυτές τις ημέρες.

Ο Καναδάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μία χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει στενή συνεργασία και άριστες σχέσεις σε διμερές, πολυμερές και διατλαντικό επίπεδο. Θέλω να σημειώσετε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πράγματι ιδιαίτερα δύσκολων χρόνων που διέρχεται η πατρίδα μας, η στάση του Καναδά απέναντι στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετική, θα έλεγα δε ότι, χωρίς να με εκπλήσσει βέβαια, με ικανοποίησε το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς Καναδά για να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Οι δύο φίλες χώρες μας, έχουν επενδύσει ιδιαίτερη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια με σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μία ιδιαίτερα θετική κινητικότητα στις διμερείς σχέσεις μας, επ’ ωφελεία βέβαια των δύο χωρών και των δύο λαών μας.

Στο σημείο αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου να υπογραμμίσω το μέγεθος, τη σημασία και το υψηλό επίπεδο της κοινότητας Καναδών ελληνικής καταγωγής. Γνωρίζετε και απλώς το υπενθυμίζω ότι όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στατιστικά, το ελληνικό στοιχείο πραγματικά διακρίνεται, ξεχωρίζει, διαπρέπει σε επιστημονικό επίπεδο. Αυτήν τη στιγμή, οι Έλληνες κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις –και στη μία και στην άλλη χώρα– σε ό,τι αφορά τους επιστήμονες και τους διακεκριμένους στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού της διασποράς που είναι πλήρως εντεταγμένο στο καναδικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον αλλά και που διατηρεί στενούς παραδοσιακούς και ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Μπορούμε και στις δύο χώρες να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Η συμφωνία για την κινητικότητα των νέων εντάσσεται και αυτή στο θετικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Για την Ελλάδα είναι μία πρωτοποριακή συμφωνία, η οποία θα υλοποιηθεί σε ισότιμη και αμοιβαία βάση. Τέτοιας μορφής προγράμματα εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία ανάμεσα σε πολλές χώρες, δεν την ανακαλύπτουμε αυτή τη σχέση εμείς σήμερα εδώ. Ο Καναδάς, αξίζει να γνωρίζετε, ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή 30 τέτοιες συμφωνίες με αντίστοιχες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμώ –και θα συμφωνήσετε μαζί μου– ότι δεν απειλείται το επιστημονικό δυναμικό των 18 αυτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μία τέτοια συμφωνία, αντίθετα συμβάλλει στον αμοιβαίο εμπλουτισμό σε γνώση και σε εμπειρία, σε μία εποχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που βιώνουμε ως γενεά το άνοιγμα των συνόρων, βιώνουμε μία νέα πραγματικότητα, όπου η επανάσταση που έχει συντελεστεί στις νέες τεχνολογίες, μεταφορές, επικοινωνίες, έχει ανοίξει τους ορίζοντες και επιτρέπει ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να ανακαλύπτουν θέματα, χώρες, πολιτισμούς, να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη γνώση τους και αυτή η συμφωνία σίγουρα συμβάλλει σε αυτό.

Θέλω σκόπιμα να διευκρινίσω και ενώπιον της Ολομέλειας σήμερα, ότι αυτή η συμφωνία δεν αφορά σε καμία περίπτωση ούτε έχει και στόχο της τη μετανάστευση, γιατί ακούστηκε κάτι τέτοιο πρωτύτερα και βέβαια δεν έχει να κάνει με «διαρροή εγκεφάλων», που κάποιες φορές αυτή συνεπάγεται. Δεν αποσκοπεί στην εξεύρεση μόνιμης εργασίας στον Καναδά ή στην Ελλάδα αντίστοιχα, αντίθετα, όπως είπα πρωτύτερα, ανοίγει δρόμους για την επιστημονική ολοκλήρωση των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων, αλλά και όχι μόνον γι’ αυτούς. Έχει να κάνει και με την καθημερινότητά μας, με νέα παιδιά, που σε κάποια στιγμή θέλουν να αναζητήσουν τη γνώση και την εμπειρία έξω και πέρα από τα σύνορα. Το λέμε αυτό σήμερα εμείς εδώ που είμαστε κατ’ εξοχήν λαός πολιτών του κόσμου. Πριν ακόμα ανακαλύψουν άλλοι λαοί τον κόσμο, τον είχαν ανακαλύψει οι πρόγονοί μας και συνέβαλαν στην ανάπτυξη, την πρόοδο των χωρών που επέλεξαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή. Στην εποχή, λοιπόν, του νέου αυτού ανοικτού κόσμου δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους εσωστρέφειας ούτε πρέπει να επιτρέψουμε την απομόνωση και αυτό επιτρέψτε μου να το σημειώσω ιδιαίτερα και υπό το φως όσων συμβαίνουν αυτό τον καιρό στην Ελλάδα.

Ο δε αριθμός των συμμετεχόντων από τις δύο χώρες είναι ίσος και δε λαμβάνεται υπόψη το πληθυσμιακό στοιχείο των δύο χωρών, γιατί μία τέτοια επισήμανση έγινε νομίζω κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει απλοποιημένες διαδικασίες σύμφωνα με την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία της κάθε πλευράς, προκειμένου Έλληνες και Καναδοί νέοι πολίτες από 18 μέχρι 35 ετών να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, να διαμείνουν και να απασχοληθούν έως 12 μήνες στην κάθε χώρα αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πληρούν μία από τις τρεις προϋποθέσεις στις τρεις κατηγορίες:

Πρώτον, να είναι απόφοιτοι ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα τους και θέλουν να αποκτήσουν στην άλλη εργασιακή εμπειρία με προκαθορισμένο συμβόλαιο απασχόλησης.

Δεύτερον, ως σπουδαστές ιδρυμάτων μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, στην άλλη χώρα, μία προκαθορισμένη πρακτική άσκηση.

Τρίτον, επιθυμούν να ταξιδέψουν στην κάθε χώρα για μακράς διάρκειας διακοπές με δυνατότητα να εργαστούν προσωρινά και να συμπληρώσουν τους οικονομικούς πόρους τους. Τί το καλύτερο λοιπόν για τους νέους ανθρώπους; Θυμίζω ότι αυτό γίνεται εκτενέστατα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Είναι λοιπόν μία νέα μορφή αυτού που παλαιότερα, αν θυμόσαστε, αποκαλούσαμε εμπειρία στη διεθνή διαβίωση, μόνο που τώρα αυτό γίνεται συμβατικά. Σε κάθε νέο ή νέα μπορεί να επιτραπεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο για άλλη μία φορά, αλλά σε διαφορετική κατηγορία. Βεβαίως έχουν ληφθεί υπόψη οι υποχρεώσεις της Ελλάδος από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμφωνίας Schengen.

Οι Έλληνες που θα επωφεληθούν από τη συμφωνία θα έχουν την ευκαιρία σε μία μεγάλη, σύγχρονη, δημοκρατική και ιδιαίτερα φιλική σε εμάς χώρα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους αποκτώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα στη μετέπειτα ζωή και σταδιοδρομία τους στο δύσκολο ανταγωνιστικό εθνικό και διεθνές περιβάλλον, ειδικότερα σε μία περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, που η χώρα μας διέρχεται τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίστοιχα, οι Καναδοί νέοι που θα γνωρίσουν, θα έρθουν πιο κοντά και θα αγαπήσουν την Ελλάδα μετέχοντας της ελληνικής παιδείας, του πολιτισμού και της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, είναι βέβαιο, έχουμε την εμπειρία αυτή και από τον τουρισμό μας, θα προστεθούν στους φίλους της Ελλάδας ανά τον κόσμο. Όπως σωστά είπε πρωτύτερα – νομίζω ο κύριος Κουίκ – θα γίνουν «Πρέσβεις της Ελλάδος» στον κόσμο ολόκληρο.

Σας διαβεβαιώνω, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα λάβει πλήρως υπόψη του τα σχόλια και πολλές εποικοδομητικές παρατηρήσεις των κ.κ. Βουλευτών στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η συμφωνία αυτή να εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, να αξιολογείται τακτικά, με γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής από το Υπουργείο Εξωτερικών κάθε φορά που εφαρμόζεται το πρόγραμμα και ένα γενικό ετήσιο απολογισμό της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για την εξέλιξη του προγράμματος σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής. Άλλωστε θεωρώ – και είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε μαζί μου – ότι η συμφωνία αυτή, που σήμερα συζητούμε, αποτελεί προσφορά στις νεολαίες των δύο χωρών μας και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, νέες ευκαιρίες, νέες εμπειρίες και νέες προοπτικές για το αύριο της Ελλάδος και του Καναδά, μία προσφορά πράγματι στη νεολαία μας, που είναι τελικά μία επένδυση για το μέλλον του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.