ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ


Βιβλιοθήκες
 H βιβλιοθήκη είναι η μνήμη της ανθρωπότητας που περιέχει αναντικατάστατες αποθηκεύσεις των εγγράφων της ανθρώπινης σκέψης και δράσης. Σύμφωνα με διακήρυξη της UNESCO η βιβλιοθήκη είναι η τοπική πύλη στη γνώση και παρέχει τις βασικές προϋποθέσεις για μια “Δια Βίου Μάθηση’’ ανεξάρτητα από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, ηλικία, εθνικότητα και οικονομική κατάσταση.

Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε: α) μηχανές αναζήτησης βιβλιοθηκών και ψηφιακών συλλογών, β) μια συλλογή δικτυακών τόπων ψηφιακών βιβλιοθηκών που σας παρέχουν τη δυνατότητα αναζήτησης στις συλλογές τους και γ) πληροφορίες για βιβλιοθήκες που δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί.

 Επιμέλεια συλλογής, συγγραφής & παρουσίασης υλικού: Ιωάννα Δημοπούλου.
 
Βιβλιοθήκες
  Εισαγωγή 

Η μεγάλη αξία της πληροφορίας στον αιώνα μας δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ζούμε στην κοινωνία της γνώσης. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μαθαίνουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και να αναπτύσσουμε ικανότητες για τη χρήση της πληροφορίας, σύμφωνα με τους προσωπικούς, οικογενειακούς, συλλογικούς σκοπούς πάντα σε συνθήκες μη κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτιστικής διαφύλαξης και διαπολιτισμικού σεβασμού. Αυτά δηλώνουν διεθνείς οργανισμοί σε πλήθος διακηρύξεων. Έτσι, η “δια βίου μάθηση” και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για να δώσουμε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ίσες δυνατότητες για πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία.
Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν “λίκνο πολιτισμού” συμβάλλοντας με την πλούσια δράση τους στην πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Κυρίως όμως, στο πλαίσιο της “δια βίου μάθησης”, παρέχουν τις υπηρεσίες τους και επιτελούν ουσιαστικό έργο για όλες τις κατηγορίες πολιτών, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, μεγάλης ηλικίας άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ένταξη των νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης δίνει νέες κατευθύνσεις στον τρόπο διαχείρισης και ανάκτησης της γνώσης, μετατρέποντας τη βιβλιοθήκη συγχρόνως σε Κέντρο Πληροφόρησης.
Στο παραδοσιακό περιβάλλον της Βιβλιοθήκης, ο επισκέπτης μαθαίνει να διαβάζει και να αναζητά την πληροφορία που θέλει μέσα από τα βιβλία. Το ίδιο συμβαίνει και στη σύγχρονη ψηφιακή βιβλιοθήκη, όπου ο υπολογιστής αντικαθιστά το βιβλίο και το Internet αποτελεί το βασικό εργαλείο αναζήτησης.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας ισχυρών εκπαιδευτικών υποδομών από το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., που αποβλέπει στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έρευνας, παράλληλα με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών στην αναζήτηση πληροφοριών και στην εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης, που εξασφαλίζει στους χρήστες της πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία.
Το σύστημα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη χρήση της πληροφορίας και η σχολική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως κέντρο εξεύρεσης εφοδίων για τη μάθηση και την απόκτηση ικανοτήτων.
Οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες καθώς και οι κινητές Βιβλιοθήκες που έχουν κάποιες από αυτές , οι οποίες διαθέτουν οργανωμένες πηγές γνώσης και με χρήση νέων τεχνολογιών, αποτελούν δίαυλο προς τη γνώση και έχουν πρωταρχικό ρόλο στη "διά βίου μάθηση".
Επομένως απώτερος στόχος είναι η επιτυχημένη και αποδοτική συνεργασία της Βιβλιοθήκης με το σχολείο ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες και με την υπόλοιπη κοινωνία και να επιτευχθεί η ζητούμενη ανάπτυξη και πρόοδος για τη ζωή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ..


18/5/2012
Ημερίδα Ο.Π.Α. (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Διοργάνωση: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
4/6/2012
«Θερινό εκπαιδευτικό σεμινάριο Κωνσταντινουπόλεως»
Διοργάνωση: Center for Global Politics του Freie Universitat στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής
 
22/6/2012
«Η Ποίηση και το Τραγούδι... πάνε στα Σχολεία του Γαλατσίου»
Δήμος Γαλατσίου.
 
20/10/2012
9ο Συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΠΤΕ- "Η εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε."
Διοργάνωση: Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τη διάδοση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


ΤΙΤΛΟΣΛΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Διαγωνισμός Ζωγραφικής αφίσας με θέμα «Ο Μύθος του Ικάρου»
18/5/2012
Διαγωνισμός Δημιουργίας Παιγνιδιού με θέμα την “Προστασία του Περιβάλλοντος” από το ΣΕΠΕ και τη Microsoft στο πλαίσιο του e-Skills Week 2012
21/5/2012
Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός για την ενεργειακή αποδοτικότητα “U4energy”
31/5/2012
Ευρωπαїκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012 – Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός «generations@school»
31/5/2012
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.
9/6/2012
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αφίσας και Βίντεο με θέμα «Ενδοσχολική βία - Συμβιώνοντας στο Σχολείο»
28/6/2012
Διεθνείς διαγωνισμοί της Πρεσβείας της Αιγύπτου
30/6/2012
Πανελλήνιος διαγωνισμός σχολικού εντύπου στο πλαίσιο του 57ου πανελλήνιου διαγωνισμού συγγραφής παιδικών βιβλίων της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
1/10/2012
«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας»
20/10/2012

Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

Τεχνολογικό Λύκειο



Η πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο
Ερωτήσεις- Απαντήσεις

Σχετικά Δελτία Τύπου Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ

Σχετικές Εγκύκλιοι Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ

ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ..



..ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΤΥΠΑ: