ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥ



Στο πληροφοριακό δελτίο του Κολεγίου των Βρυξελλών «Saint Michel» δημοσιεύθηκε ένα κείμενο με τίτλο «Ένας μαθητής μιλάει στο δάσκαλό του»


1. Προσπαθήστε να είστε ανθρώπινος και όχι μόνο μια μηχανή διδασκαλίας.

2. Μη δίνετε την πρώτη θέση στην ύλη που διδάσκετε, αλλά σε μας, τους μαθητές σας.

3. Κάντε με να νιώσω πως ενδιαφέρεστε για μένα, θεωρώντας με ένα ανθρώπινο πλάσμα και όχι ένα απλό αριθμό του βαθμολογίου σας.

4. Μη με κρίνετε μόνο από τους βαθμούς που πετυχαίνω από τις απαντήσεις μου, αλλά περισσότερο από την προσπάθεια που καταβάλλω.

5. Μην περιμένετε να ξεπεράσω το ταλέντο μου και τις δυνατότητές μου. Δώστε μου κάποια ενθάρρυνση κάπου-κάπου.

6. Μη ζητάτε από μένα να θεωρώ τις σπουδές μου σαν τη μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής μου. Ειλικρινά δεν είναι κάτι τέτοιο για μένα.

7. Μην περιμένετε να ικανοποιούμαι με όλα τα θέματα που διδάσκετε. Υπάρχουν και άλλα που με ενδιαφέρουν, ίσως μάλιστα και περισσότερο.

8. Βοηθήστε με να μάθω να σκέπτομαι και να κρίνω μόνος μου και όχι να απομνημονεύω έτοιμες απαντήσεις. Βοηθήστε με περισσότερο να βρίσκω μόνος μου τις απαντήσεις, έστω κι αν αυτό είναι περισσότερο κουραστικό και για σας και για μένα.

9. Ακούστε πρόθυμα τις ερωτήσεις που κάνω με σοβαρότητα, έστω και αν σας φαίνονται βλακώδεις. Μ΄ αυτή τη συμπεριφορά σας θα μάθετε και μένα να ακούω τους άλλους προσεκτικά.

10. Να έχετε απαιτήσεις από μένα, φτάνει να είστε δίκαιος. Γνωρίζω πως είναι αναγκαίο αυτό, έστω και αν επαναστατώ εξωτερικά.

11. Μη με γελοιοποιείτε μπροστά στους συμμαθητές μου. Αυτό με πληγώνει και οπωσδήποτε θα στραφεί εναντίον σας. Μια λέξη σας που θα ειπωθεί ιδιαιτέρως, με σοβαρότητα και καλοσύνη θα φέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

12. Μη με οικτίρετε μπροστά σε άλλους όταν δεν τα καταφέρνω καλά σε κάτι. Αυτός ο οίκτος φέρνει αμηχανία.

13. Μη μου προβάλλετε άλλο συμμαθητή μου για παράδειγμα. Έτσι υπάρχει φόβος να τον μισήσω.

14. Όταν πετυχαίνω κάτι, μη με παρουσιάζετε σαν παράδειγμα στους άλλους. Αυτό με βάζει σε δύσκολη θέση. Σε τέτοια περίπτωση θα χαρώ πολύ με ένα καλό σας λόγο.

15. Κρατήστε για τον εαυτό σας παρακαλώ τα προσωπικά σας προβλήματα και τις ιδέες σας. Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι σε θέση ούτε να τα λύσω ούτε να τις κρίνω.

16. Θυμάστε καμιά φορά πως ήσασταν κι εσείς κάποτε μαθητής; Είχατε καλύτερους βαθμούς και δεν ξεχνούσατε ποτέ;

17. Σας παρακαλώ να συνεχίζετε πάντα τη μελέτη σας και να μη χρησιμοποιείτε στην τάξη με μηχανικό τρόπο τις ίδιες κιτρινισμένες σημειώσεις που δίνατε πριν από πολλά χρόνια.

18. Μην προσδοκάτε από μένα, πολύ συχνά, ένα λόγο ευχαριστίας. Είμαι ευγνώμων, αλλά δυσκολεύομαι πολύ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου με λόγια.

19. Κι έτσι ….σας ευχαριστώ πολύ.

"Μη λες πολύ συχνά ότι έχεις δίκιο Δάσκαλε!
Άσε να το δουν οι μαθητές!
Μην πιέζεις πολύ την αλήθεια,
Δεν το αντέχει!
Άκουγε όταν μιλάς!"


Berthold Brecht
(photo e4s.co.uk)

Τι είναι το SMS of Youth



Το 'SMS of Youth' είναι μία πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας( Ε.ΣΥ.Ν) που στοχεύει στη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο οι δομές νεολαίας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας, οι επιχειρήσεις, οι Περιφέρειες, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα Επιμελητήρια, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα Ι.Ε.Κ.
Βασική μέριμνα του Ε.ΣΥ.Ν. είναι η συγκεκριμένη προσπάθεια να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη συνεργιών με ομάδες νέων και όχι μόνο αλλά και να δημιουργήσει αμοιβαία επωφελείς δραστηριότητες οι οποίες θα συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και ιδεών μεταξύ των νέων και των επιχειρήσεων μέσα από τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) στα οποία εμπλέκονται οι τελευταίες.


Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου ως χώροι ενδιαφέροντος της προσπάθειας έχουν οριστεί οι τόποι και οι περιφέρειες. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά SMS Νεολαίας, ένα σε κάθε διοικητική περιφέρεια, καθώς και ένα 14ο σε κεντρικό επίπεδο.
Συμμετέχοντες


Στα SMS Νεολαίας θα κληθούν να συμμετάσχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Περιφέρειες, Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νέων, Τοπικά Συμβούλια Νέων, Επιχειρήσεις οι οποίες υλοποιούν ή επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, Επιμελητήρια, Υπουργεία και Δημόσιοι Οργανισμοί.


Ιστοσελίδα:
http://www.smsofyouth.gr/

Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ)


Πώς ζούσαν οι νέοι τον προηγούμενο αιώνα;

Πήγαιναν σχολείο τα κορίτσια;

Ποια μαθήματα έκαναν στο σχολείο και ποια στο Πανεπιστήμιο;

Σε ποια ηλικία άρχιζαν να δουλεύουν;

Αυτά και άλλα πολλά για τη ζωή των νέων μιας άλλης εποχής μπορείς να τα βρεις στα ψηφιοποιημένα βιβλία (CD-ROM) του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ).

ΠΟΤΕ ΠΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ;



Αν την 1η Ιανουαρίου έχεις κλείσει τα 19, τότε θα πρέπει να πας φαντάρος…Όπως λέει και το Σύνταγμα «κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει τα όπλα, είναι υποχρεωμένος να συντελέσει στην άμυνα της Πατρίδας σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.» …που σημαίνει ότι τον Στρατό δεν τον γλιτώνεις εκτός κι αν ανήκεις σε κάποιες ειδικές κατηγορίες (δες παρακάτω).Για τους νέους που σπουδάζουν έχουμε καλά νέα: όσοι σπουδάζουν μπορούν να πάρουν αναβολή προκειμένου να τελειώσουν τις σπουδές τους. Για μερικά χρόνια βέβαια…Αν δεν ανήκεις σε κάποια από τις ακόλουθες κατηγορίες, τότε ετοιμάσου να υπηρετήσεις την πατρίδα.






Πληροφορίες:
• Στρατολογικά Γραφεία της χώρας

• Γραφεία Σχέσεων ΥΕΘΑ- Κοινού

• Στρατιωτικές Αρχές



EΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ; ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ!!


Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)


Σίγουρα το πιο γνωστό Ίδρυμα που δίνει υποτροφίες είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ΙΚΥ διαχειρίζεται τις υποτροφίες που χορηγεί η ελληνική Κυβέρνηση.


Τι πρέπει να ξέρεις:

• Κάθε χρόνο το ΙΚΥ προκηρύσσει υποτροφίες που δίνονται μέσω γραπτών εξετάσεων• Οι υποτροφίες δίνονται για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

• Οι υποτροφίες αυτές αφορούν: - τους πρωτοετείς που επιλέγονται με βάση τη σειρά εισαγωγής τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - τους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμών στα ενδιάμεσα έτη.
Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, τότε θα πρέπει να καταθέσεις στη γραμματεία του Τμήματος (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσεις εξετάσεις σε κάποια μαθήματα.
Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις:- Πρέπει να έχεις Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια-

Πρέπει να έχεις ορισμένη ηλικία- Να μην έχεις ο ίδιος δικά σου οικονομικά μέσα

Πληροφορίες:
• Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΔιεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, Τμήμα Β΄Μητροπόλεως 15, 10185 ΑθήναΤηλ. 210.32.30.272 (Fax 210.32.48.264)http://www.ypepth.gr/
• Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)Λυσικράτους 14, 10558 ΑθήναΤηλ. 210.32.54.385-9 και 210.32.21.863http://www.iky.gr/

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ;




• Θέλεις να μάθεις να κεντάς, να υφαίνεις, να ράβεις;

Αν θέλεις να μάθεις την τέχνη της Κεντητικής, της Υφαντικής, της Ραπτικής και της Ταπητουργίας και να κάνεις κάποια από την τέχνη αυτή επάγγελμα, τότε μπορείς να σπουδάσεις στην Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή.

Τι πρέπει να ξέρεις:
• Μπορείς να γραφτείς στη Σχολή μόνο αν είσαι κορίτσι από 14-18 ετών και έχεις απολυτήριο Δημοτικού ή Γυμνασίου ή Λυκείου.• Η Σχολή βρίσκεται στα Άνω Πεδινά, στα Ζαγόρια της Ηπείρου.• Η φοίτηση είναι δωρεάν.• Στη Σχολή υπάρχει και Οικοτροφείο, όπου μπορείς να μένεις και σιτίζεσαι δωρεάν.• Οι σπουδές διαρκούν 4 χρόνια.• Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: α) μαθήματα γενικής μόρφωσης, β) θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ειδικοτήτων.
Πληροφορίες:Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή Άνω ΠεδινώνΆνω Πεδινά Ζαγορίου, 44007 Ιωάννινα, τηλ. 26530.71210

• Θέλεις να ασχοληθείς με την δημιουργία δερμάτινων ειδών;

Αν θέλεις να γίνεις υποδηματοποιός, βιβλιοδέτης, να σχεδιάζεις και να κατασκευάζεις δερμάτινα είδη ή να εργάζεσαι στον τομέα της Βυρσοδεψίας, τότε μπορείς να σπουδάσεις στις Σχολές Ελληνικού Κέντρου Δέρματος (ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ).

Τι πρέπει να ξέρεις:

• Μπορείς να γραφτείς στη Σχολή αν έχεις απολυτήριο Γυμνασίου (ή Λυκείου).• Η Σχολή λειτουργεί στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.• Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια.
• Τα μαθήματα γίνονται πρωί ή απόγευμα, ανάλογα με τη σχολή και τις ειδικότητες.• Για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα θα πρέπει να δώσεις ετήσια δίδακτρα.
• Οι εργασίες σου θα προβάλλονται σε εκθέσεις, όπου μπορούν να τις δουν υποψήφιοι εργοδότες.
Πληροφορίες:Κεντρικά Γραφεία ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ.Θησέως 7Α, 17676 ΚαλλιθέαΤηλ. 210 9247668Παράρτημα ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ.Σχολές Μοναστηρίου 225, 54628 ΘεσσαλονίκηΤηλ. 2310 554876

• Θέλεις να μάθεις την τέχνη της ταπητουργίας;

Αν θέλεις να μάθεις την τέχνη της ταπητουργίας και να εργαστείς στις Ταπητουργικές Σχολές του ΕΟΜΜΕΧ ή να κάνεις μια δική σου δουλειά, τότε μπορείς να εκπαιδευτείς στα εργαστήρια του ΕΟΜΜΕΧ.
Τι πρέπει να ξέρεις:• Για να εκπαιδευτείς πρέπει να είσαι πάνω από 16 ετών.• Η εκπαίδευση διαρκεί 3 μήνες.• Για το διάστημα αυτό, θα παίρνεις ημερήσιο επίδομα.• Τα εργαλεία και τα υλικά παρέχονται δωρεάν.• Εργαστήρια υπάρχουν σε διάφορα σημεία της χώρας (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Γρεβενά, Δράμα, Έβρο, Ιωάννινα, Κόνιτσα, Πρέβεζα, Σέρρες, Τήνο).
Γενικές πληροφορίες:ΕΟΜΜΕΧΜητροπόλεως 9, 10557 Αθήνα (τηλ. 210 3252110 και 210 3223934)

• Θέλεις να ασχοληθείς με την μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, αγιογραφία, υφαντική;

Αν θέλεις να γίνεις μεταλλοτεχνίτης (κοσμημάτων και καλλιτεχνημάτων), ξυλογλύπτης (παραδοσιακών επίπλων και αντικειμένων), αγιογράφος, υφαντής/ υφάντρια, τότε μπορείς να εκπαιδευτείς στις Σχολές του ΕΟΜΜΕΧ.

Τι πρέπει να ξέρεις:
• Για να εκπαιδευτείς πρέπει να είσαι πάνω από 16 ετών.
• Η εκπαίδευση διαρκεί 3 μήνες. Αν εξασκείς ήδη το επάγγελμα μπορείς να εκπαιδευτείς περαιτέρω.
• Τα υλικά τα αγοράζεις εσύ.
• Τα εργαστήρια βρίσκονται στην Αθήνα (περιοχή Ταύρος).
Γενικές πληροφορίες:Ξενίας 16, 11528 Αθήνα (τηλ. 210 74.91.361)
Εργαστήρι Μεταλλοτεχνίας, Ξυλοτεχνίας, ΥφαντικήςΘράκης 28 και Κορύζη, Ταύρος 17778Τηλ. 210 34.74.596

Θέλεις να μάθεις ένα επάγγελμα;

Θέλεις να γίνεις νοσηλευτής- νοσηλεύτρια;
Αν θέλεις να γίνεις νοσηλευτής- νοσηλεύτρια μπορείς να σπουδάσεις στις Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Νοσηλευτικές Σχολές (Μ.Τ.Ε.Ν.Σ.) που λειτουργούν σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία. Η φοίτηση είναι δωρεάν, διαρκεί 2 ή 3 χρόνια. Υπάρχουν επίσης οικοτροφεία όπου μπορείς να μένεις και να σιτίζεσαι δωρεάν.
Γενικές Πληροφορίες:Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΔ/νση Επαγγελμάτων Υγείας & ΕκπαίδευσηςΑριστοτέλους 17, 10187 ΑθήναΤηλ. 210.52.32.821 (εσωτ. 239) 210. 52.30.295, 210.52.35.941

Θέλεις να γίνεις ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός, επιπλοποιός;

Αν θέλεις να γίνεις ηλεκτρολόγος ή επιπλοποιός και να εργαστείς στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα, τότε μπορείς να σπουδάσεις στη Διπλάρειο Σχολή, στην Αθήνα.
Τι πρέπει να ξέρεις:• Στη Σχολή μπορείς να γραφτείς αρκεί να έχεις απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου ή πτυχίο Τεχνικής Σχολής.• Αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις της ειδικότητας που θέλεις, τότε πρέπει να δώσεις εξετάσεις (σε γενικές γνώσεις της ειδικότητας που θέλεις να σπουδάσεις).• Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια (4 διδακτικά τετράμηνα) και είναι δωρεάν.• Η Σχολή χορηγεί δωρεάν τα απαραίτητα βοηθήματα (βιβλία, σημειώσεις).• Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Γενικά μαθήματα, Τεχνικά μαθήματα Ειδικότητας, Εργαστηριακά μαθήματα Ειδικότητας.• Η Σχολή λειτουργεί στην Αθήνα.
Πληροφορίες:Ιδιωτική ΕΠΑ.Σ. Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία - Διπλάρειος ΣχολήΘεάτρου 3 και Μενάνδρου 6, 10552 Αθήνα τηλ. 210.32.40.130, Fax 210.32.18.709


Θέλεις να γίνεις κρεοπώλης, ή να ασχοληθείς με τη σφαγή και επεξεργασία κρεάτων;Αν θέλεις να ανοίξεις το δικό σου κρεοπωλείο ή να εργασθείς στις εγκαταστάσεις ή καταστήματα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρέατος, τότε μπορείς να εκπαιδευτείς στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος.
Τι πρέπει να ξέρεις:
• Η φοίτηση διαρκεί 2 μήνες.• Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, πρακτική εξάσκηση και εκπαιδευτικές εκδρομές σε εγκαταστάσεις.• Θα πάρεις δίπλωμα Κρεοπώλη, που είναι βασική προϋπόθεση για να ανοίξεις το δικό σου κρεοπωλείο.• Η Σχολή λειτουργεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες:Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος:- Παιωνίου 25, Πλ. Βικτωρίας, 10440 Αθήνα (τηλ. 210.82.22.518)- Χάψα 1, 54626 Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310.521111)