ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ


www.goneis-acharnes.gr                                                                                                   
ΑΧΑΡΝΕΣ  17/10/2012                                                                                            
Κολοκοτρώνη & Μητρομάρα 24                            
13671 ΑΧΑΡΝΕΣ                        

Τη Τρίτη 16/10/2012 μετά από αίτημα της Ένωσης Γονέων διεξήχθη Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την ΠΑΙΔΕΙΑ . Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στάθηκαν στο ύψος της περιστάσεως και ομόφωνα υπερψήφισαν τις προτάσεις της «Ένωσης». Είπαν:

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

 

Όμως ΔΕΝ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ.

ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ… ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ!!!

Τα προβλήματα είναι μπροστά.  Ο κίνδυνος ελλοχεύει.

 

Συσπειρωμένοι  γύρω από τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση σε σύγχρονες σχολικές υποδομές με ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης.

 

 

Για  ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ




                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                               ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΛΑΜΠΗΣ                

Η Θεατρική Ομάδα του σχολείου μας ... πάει στο "Καλλιτεχνείο των Αχαρνών"


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ


Η Θεατρική Ομάδα του σχολείου μας την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 θα παρουσιάσει την παράσταση "ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ" στο χώρο του "Καλλιτεχνείου των Αχαρνών" (Αθ. Χειλίου 16).


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Γυμνασίου μας.

ANAΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ


Τμήμα Δ' Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων

Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων
 Στο πλαίσιο των κανόνων της Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε κράτος μέλος έχει την αρμοδιότητα να ορίσει νομοθετικά την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα από την κατοχή ειδικών επαγγελματικών προσόντων, τα οποία είναι τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτούνται επί της εθνικής επικράτειας. Αυτό συνιστά εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως επίλυση του εν λόγω προβλήματος, της ελεύθερης κυκλοφορίας των επαγγελματιών, υιοθετήθηκε η Οδηγία 2005/36/ΕΚ με σκοπό την καθιέρωση κανόνων που διευκολύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών.
Το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» (ΦΕΚ 78 τ. Α), ενσωματώνει τις Oδηγίες: α) 2005/36/ΕΚ «Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» και β) 2006/100/ΕΚ «Οδηγία 2006/100/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ηςΝοεμβρίου 2006 για την προσαρμογή ορισμένων οδηγιών στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, λόγω της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας», κατά το μέρος που αυτή τροποποιεί την Οδηγία 2005/36/ΕΚ.
Το Π.Δ. 38/2010 εφαρμόζεται σε υπηκόους των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), των τριών επιπλέον κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)[1]: Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, καθώς και της Ελβετίας[2], οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν κάποιο νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην Ελλάδα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως μισθωτοί.
Δικαιολογητικά για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Επίσης, το Τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων εκδίδει βεβαιώσεις σε ευρωπαίους υπηκόους κατόχους επαγγελματικών προσόντων ημεδαπής νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων που επιθυμούν επαγγελματική μετακίνηση και εγκατάσταση σε χώρες εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ.
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση στην οποία επισυνάπτουν τα κάτωθι:
-          επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους,
-          επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους,
-          επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ελληνικής άδειας άσκησης επαγγέλματος (μόνο για τα επαγγέλματα αυτά για τα οποία απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία).
Από τα ανωτέρω εξαιρούνται τα κάτωθι επαγγέλματα:
α) Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές, Μαίες, Οδοντίατροι, για τους οποίους οι ανωτέρω αναφερθείσες βεβαιώσεις εκδίδονται από τις Περιφέρειες, οι οποίες έχουν εκδώσει την ελληνική άδεια άσκησης επαγγέλματος και
β) Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες, για τους οποίους οι ανωτέρω αναφερθείσες βεβαιώσεις εκδίδονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15-180 Μαρούσι
fax: (+30) -210 - 34.43.158,
Τηλ: (+30) 210 - 34.43.167-169-175 και 210-34.42.483-6-7
 (Για τη διευκόλυνσή σας παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε μαζί μας μέσω του e-mail)
 Για ζητήματα ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών αρμόδιος φορέας είναι ο  «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ», Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. http://www.doatap.gr/

Αποτελέσματα Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων έτους 2012


13/6/2012


Στις 14 Μαΐου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00, και στις 28 Μαΐου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00π.μ., στο γραφείο 2158 του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων συγκλήθηκε η Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων έτους 2012, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 16424/ΙΑ/15-2-2012 απόφαση Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκειμένου να επιλέξει τα προγράμματα που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων έτους 2012 (Μπρατισλάβα, 21-26 Σεπτεμβρίου 2012).
Αποφασίστηκε ότι θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:
·         1ο Βραβείο στον τομέα της Μηχανικής, για το σχέδιο «Μηχανή ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης» του μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα (Παλλήνη) Ιωάννου Χαράλαμπου.  
·         2ο Βραβείο στον τομέα της Φυσικής, για το σχέδιο «Πλήρως αυτοματοποιημένο και φορητό σύστημα διατήρησης θερμοκρασίας ποτών και ροφημάτων με βάση το φαινόμενο Peltier», των φοιτητών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Άγγελου Κωνσταντίνου, Βασιλειάδη Κωνσταντίνου και Πιπερίδη Αλέξανδρου.
·         2ο Βραβείο στον τομέα της Φυσικής, για το σχέδιο «Έρευνα και Ανάπτυξη ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος για την ανίχνευση και ταυτοποίηση της ουσίας νόθευσης σε υγρά», των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης Εμμανουηλίδη Αντώνιου και Καραχρήστου Κωνσταντίνου.
·         2ο Βραβείο στον τομέα της Μηχανικής, για το σχέδιο «Το έξυπνο πορτοφόλι σου»,  των μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας Τσικρικά Σοφίας και Φιλανδριανού Χρυσούλας και του μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας Παλαμίδα Κωνσταντίνου.
Καθώς σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, μόνο τα σχέδια που έχουν αποσπάσει πρώτο βραβείο του σχετικού επιστημονικού πεδίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου Εθνικού Διαγωνισμού μπορούν να προκριθούν, το σχέδιο που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων της Μπρατισλάβα είναι το εξής:
·         «Μηχανή ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης», του μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα, Ιωάννου Χαράλαμπου.


Η Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων έτους 2012

24ος ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 2012-ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ



 
 O μαθητής Ιωάννου Χαράλαμπος σημείωσε σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 24ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων, ο οποίος φέτος πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Ο 17χρονος μαθητής απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη συμμετοχή στον τομέα της μηχανικής, αξίας 3.000€, με τίτλο «Volkswagen Slovakia Special Prize». Πρόκειται για ειδικό βραβείο "Host Organisation Special Donated Prizes" που απονέμεται από τη διοργανώτρια χώρα του διαγωνισμού.
Η συμμετοχή του μαθητή είχε ως τίτλο «Μηχανή ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης» και αφορά στην κατασκευή μηχανής, η οποία μπορεί να προσφέρει στον χειριστή της αύξηση της δύναμης της παλάμης και παράλληλα υποβοήθησή της.
Ο μαθητής Ιωάννου Χαράλαμπος συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ύστερα από την επιτυχή του πρόκριση από τον Εθνικό Διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΑΙΘΠΑ. 

ΕUROPEAN UNIVERSITY ASSOCIATION..


EUA signs Memorandum of Understanding with European Commission to outline partnership in delivering the European Research Area

EUA last week signed a Memorandum of Understanding with the European Commission, which recognises the key role of universities in delivering a strong European Research Area (ERA). This Memorandum was signed and presented on 17 July on the occasion of the launch of the European Commission’s new Communication on a ‘Reinforced European Research Area Partnership for Excellence and Growth’, which outlines the EC strategy with regard to completing the ERA.

© European Union, 2012EUA was also one of five stakeholder organisations (*please see list below) that signed a Joint Statement with the Commission, on working in partnership towards the achievement of the ERA by 2014. EUA considers that the direct engagement of universities as key research actors will strengthen the ERA and contribute to building a unified research area, open to the world, in which researchers, scientific knowledge and technology circulate freely and thereby strengthen Europe’s competitiveness and capacity to collectively address grand challenges.

Most of the current barriers and bottlenecks to the completion of the ERA are already well-known and documented and require policy and funding action that should be taken at the level of the EU, (Member State) national and regional level governments, and national funding agencies. Therefore, the commitments that EUA has made in the Memorandum concern topics where university’s own initiatives are already helping to overcome the identified barriers and bottlenecks, and where EUA has been working with its membership to promote wider take-up and development of best practices already in place. Through promoting the actions outlined in the Memorandum with its members EUA will look to build on existing activities to support its member universities across the continent in areas such as strengthening researchers’ careers; improving researcher mobility, university-industry collaboration and knowledge transfer, cross-border cooperation, and the development of open access to research publications and data.

EUA Secretary General Lesley Wilson said: “We are delighted that the central contribution of universities has been formally recognised in the development of a successful and unified European Research Area. Our experience with the development of the European Higher Education Area has shown that voluntary processes involving both public authorities and key stakeholders can indeed be very successful."

“EUA will now look forward to taking forward the actions outlined in Memorandum with its members, as far as their national legislation allows. In doing so, however, EUA also emphasised that increased investment by the EU and Member States in training, skill development and research and innovation activities will be essential to lead Europe out of the economic crisis – and to underpin a competitive ERA,” she added.

The European Commission’s new Communication on the ERA is a response to the deadline set by EU leaders to make the ERA a reality by 2014. The Commission outlined that it had opted for a reinforced partnership focused approach in order to make rapid progress towards this goal and to encourage different stakeholders (research stakeholders, member states, and the EC) to take responsibility and action towards achieving the ERA.

Commissioner for Research, Innovation and Science Máire Geoghegan-Quinn underlined the five key priorities for progress outlined in the proposals: more effective national research systems; improved transnational cooperation and competition; a more open labour market for researchers; gender equality and mainstreaming in research organisations; and optimal circulation, access to and transfer of scientific knowledge. To complement the ERA proposal, the Commission also presented on 17 July a separate Communication on improving access to scientific information.

*The five stakeholder organisations that have signed Joint Statement are: EUA, the European Association of Research and Technology Organisations (EARTO) the League of European Research Universities (LERU), NordForsk, and Science Europe (SE). EUA together with EARTO, LERU and NordForsk have also signed individual Memoranda of Understanding with the European Commission and in which they commit to providing a report on the implementation of their actions by end of 2013.

EUA’s Memorandum of Understanding and the Joint Statement can be downloaded from this page of the EUA website. Further background on the ERA Communication is available on the Commission website.
Photo: © European Union, 2012

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: λάβετε ΦΕΚ με τις τροποποιήσεις


ΦΕΚ σχετικά με τροποποιήσεις αδειών λειτουργίας ΚΕ.Μ.Ε.



ΦΕΚ σχετικά με τροποποιήσεις αδειών λειτουργίας ΚΕ.Μ.Ε.


Τμήμα Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο:
210 344 2317 (Κολλέγια / Μητρώα Διδασκόντων)
210 344 2480 (Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών)
210 344 3394 (Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών)
Fax: 210 344 2473, 210 344 2480
Γραφείο: 2163

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης...


....του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ. Σωτήρης Γκλαβάς,   σε σχέση με την πληροφόρηση για την εμπλοκή δασκάλου σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας επισημαίνει τα εξής:
«Ο εν λόγω εκπαιδευτικός, έχει ήδη τεθεί εκτός σχολικού περιβάλλοντος και έχει ανασταλεί η άσκηση των καθηκόντων του».

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ...


...δέχτηκε τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας του ΕΕΔΙΠ Ι (ΕΕΠ) των ΑΕΙ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κυριαζή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη του ΔΣ τόνισαν την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής των Νόμων  4009 (2011) και 4076 (2012) ειδικά, σε ό,τι αφορά τον κλάδο. Ζήτησαν επίσης να προχωρήσει η σύνταξη του σχετικού ΠΔ.

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών των υποψηφίων προς απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού



Από την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ανακοινώνεται ότι όσοι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για απόσπαση στο εξωτερικό για την Γερμανία και για την Αίγυπτο,  σύμφωνα με την  «Πρόσκληση εκπαιδευτικών για απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες και σε Γραφείων Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού σχ.έτους 2012-2013», οφείλουν να υποβάλλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους, με τον τρόπο που περιγράφεται στην ανακοίνωση που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Όλα τα δικαιολογητικά σχετικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των  υποψήφιων για απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες και σε Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης του εξωτερικού για το σχ.έτος 2012-2013 βρίσκονται αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρηκσευμάτων, Αθλητισμού & Πολιτισμού, στον ακόλουθο σύνδεσμο.

YOUTH POLICY WATCH ISSUE


European Youth Forum - Youth Policy Watch
YOUTH POLICY WATCH ISSUE 64 TUESDAY, 16 OCTOBER, 2012

SECTIONS

  • Editorial
  • Top Story
  • Employment & Social Affairs
  • Education
  • Human Rights
  • Participation & Youth Policy Mainstreaming
  • Youth Work Development

European Youth Forum
Editorial
Dear readers,
In this issue, read about the roundtable on social inclusion, the role for youth at the first ever World Forum for Democracy, the recently launched education first initiative and much more!
The European Youth Forum hopes that you enjoy reading this new edition of Youth Policy Watch and, as always, please feel free to send us any comments you have on the publication topress@youthforum.org. If you wish to subscribe to Youth Policy Watch and have it delivered directly to your inbox every two weeks, please send an email tosubscriptionypw@youthforum.org.
The European Youth Forum
Education First Aims to Tackle Global Teachers Shortage
“Ensure that by 2015, children everywhere, boys and girls alike, will be able to complete a full course of primary schooling.” This ambitious objective is the second of the eight Millennium Development Goals (MDGs) agreed upon in 2000 and set to be achieved by 2015. With three years and three months ahead of us, a lot remains to be done. A concrete push has been made however, on the 26th of September, when the United Nations Secretary-General announced Education First.
// Top Story
The Role of Youth at the World Forum for Democracy
Democracy as an agent of peace, a guarantor of progress and prosperity, as a tool for young people to express their opinions -democracy in all its faces was celebrated during the first ever World Forum for Democracy. Taking place in Strasbourg from 5th-11th October, the Council of Europe celebrated one of its core values. Throughout recent years, the pan-European institution has stepped up its efforts in the field of democracy, culminating now in the World Forum.
// Top Story
Putting the Issue of Social Exclusion on The Table
On the 11th October, young representatives of different youth organisations gathered with policy makers, researchers, and spokepersons of social organisations for the roundtable on social inclusion. Worried about the social marginalisation of an increasing amount of young people, the European Youth Forum brought various stakeholders together at the European Parliament. The roundtable comes at a time when young people find it increasingly difficult to make a smooth transition from education to employment, leaving many of them stuck in-between.
// Employment & Social Affairs
European Social Fund out of money
Past cuts in the 2012 budget of four billon euros have led to shortages today. At the beginning of October, Alain Lamassoure, Chair of the budget committee, announced that the European Social Fund is bankrupt. The French conservative politician accused Member States that drove the austerity measures of shooting themselves in the foot by putting various programmes at stake. With an estimated deficit of 10 billion euros, additional financial help is very much needed. Budget Commissioner Janusz Lewandowski will therefore ask Member States for additional funds.
// Employment & Social Affairs
The World Bank Links Jobs with Development
Yearly, the World Bank publishes the World Development Report, which looks into a specific aspect of economic development. The focus of the recently published 2013 edition is jobs. Since around the world, most people who get out of poverty do so through jobs, the latest analysis of the international financial institution suggests that jobs are a cornerstone for inclusive growth and a driver for development. A significant demographic challenge lies ahead however. With many young people ready to join the labour market, many new jobs have to be created.
// Employment & Social Affairs
Education as A Way out of The Crisis?
On 4th-5th October, the EU informal meeting of Education ministers took place in Nicosia, Cyprus. The gathering was preceded by a presentation given by Christopher Pissarides, Cypriot Nobel laureate Professor of Economics. Pissarides stressed in his speech the relationship between education and economic development. According to him, a good education policy is crucial in helping young people in times of recession but also to improve labour market prospects in the long-run. With this, he set the stage for the informal meeting, which further discussed education as a way out of the crisis.
// Education
Worrying Evolutions in the Field of LGBTQ Rights
Worrying evolutions in the field of LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer) rights could be observed throughout the last weeks. They began with the 9th Council of Europe Conference of Ministers responsible for Youth in St. Petersburg, where the Member States of the Council of Europe stumbled over the phrasing “gender equality and sexual orientation”. Not able to come to a consensus, the Ministers failed to agree upon a final declaration.
// Human Rights
The Problematic Gap between Refugee Labour Rights and Reality
In theory in some countries foreigners are granted the right to work but in practice numerous obstacles exist for refugees to find employment. To discuss this issue a conference was organised on the 27th of September by the United Nations Refugee Agency and the Council of Europe. Assessing legal practices and standards across Europe, the high-level meeting recognised that rights for refugees do not seem to be improving.
// Human Rights
Young Protesters March against Austerity
At the beginning of October, Eurostat published its latest unemployment figures. These illustrate once more that we are not quite at the end of the crisis yet and that a disproportionate amount of young people have fallen victim to unemployment. As such, in August unemployment figures across the European Union reached a new high with 22,6 % of those under 25 unemployed. But there are also countries like Greece and Spain that largely exceed the average and where more than half of the young people are without jobs.
// Participation & Youth Policy Mainstreaming
The Main European Political Parties Declare Themselves Ready to Engage in a Dialogue with Youth
9th October, half past three, representatives of the main European political parties, gather in the European Parliament to show their commitment to the League of Young Voters. The League is an electoral platform that aims to engage young people in a dialogue with policy makers. In this way, youth will be provided with background information on the European Parliament elections of 2014. Likewise, young people will be adequately informed about the youth agendas of the different political parties. But they will also be able to voice their own concerns, such as participating in political debates.
// Participation & Youth Policy Mainstreaming
Discussing the Recognition of Non-Formal Learning and Youth Work in Albania
Between the 1st and the 3th of October, participants from over 20 European countries gathered for a symposium in Tirana, Albania. Ambitious in scope, discussions focused on two inter-related topics. Firstly, participants were invited to reflect on the youth policy in South-Eastern Europe. After assessing the current situation, the discussions shifted to methods on how to push youth work on the political agenda of the countries of the region.
// Youth Work Development
EUROPEAN YOUTH FORUM
120, Rue Joseph II / Joseph II straat 1000 Brussels Belgium
Tel: + 32 2 230 64 90 Fax: + 32 2 230 21 23
www.youthforum.org

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ


 www.goneis-acharnes.gr Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο
ΑΧΑΡΝΕΣ   16/10/2012                                              
Κολοκοτρώνη & Μητρομάρα 24
13671 ΑΧΑΡΝΕΣ              

                                      

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 16/10/12
 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων του Δήμου Αχαρνών, υπενθυμίζει ότι                         θέλει και μπορεί  να συνεισφέρει  με όλες του τις δυνάμεις  στο νευραλγικό και ευαίσθητο  τομέα της Παιδείας.    

Το σχολείο είναι ένας εξαιρετικά  ευαίσθητος κοινωνικός χώρος.                                                                 Το ενδιαφέρον όλων, εκπαιδευτικών , γονέων, τοπικής κοινωνίας και κυρίως του κράτους θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ομαλή και ήρεμη λειτουργία του, πέρα από σκοπιμότητες και περιττές αντιπαραθέσεις.

Πρόθεσή μας να υπερασπιστούμε τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και ζητάμε από εσάς να είστε βασικοί αρωγοί και υποστηρικτές σε αυτή μας την προσπάθεια καθώς θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το όχημα που οδηγεί τις εξελίξεις τοπικά και διαμορφώνει τις συνθήκες ζωής των πολιτών που εκπροσωπεί.                                                                            Είναι ανεπίτρεπτο  τα σχολεία  να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω έλλειψης ή αν θέλετε κακής διαχείρισης των οικονομικών πόρων.


Με την αλλαγή της οργανωτικής δομής της Παιδείας, (λειτουργία δύο Σχολικών Επιτροπών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), ουσιαστικά την ευθύνη  για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών μονάδων  έχει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ

1. Εκκρεμούν 2 δόσεις ΣΑΤΑ έτους 2011 σύνολο  €249.770,00 ( Α: € 136.460,00 31/10/2011 και Β: € 113.310,00 27/12/2011) που πιστώθηκαν στον Δήμο  για επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων όπως επίσης και  οι € 26.000,00 ευρώ για τις φωτοτυπίες.                                                   Έχει ήδη γίνει κατανομή  από την ΔΕΠ,  αλλά δεν έχουν δοθεί τα χρήματα στις Σχ. Επιτροπές. 
 Μέχρι τώρα  καλύπτουν όλα τα κονδύλια των επισκευών και συντηρήσεων από                                                                           τα λειτουργικά,  γεγονός που οδηγεί  σε αδυναμία κάλυψης  των βασικών εξόδων λειτουργίας των σχολικών μονάδων.  

2. Στο δημοτικό Συμβούλιο στις 26/09/2011 αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για θέματα παιδείας,  αποτελούμενη από εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, την Ένωσης Γονέων και Εκπαιδευτικούς  με σκοπό την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν στα Σχολεία του Δήμου μας. Η επιτροπή αυτή αδικαιολόγητα δεν έχει ακόμα συσταθεί. 
   Πρέπει να διεκδικήσει άμεσα από το υπουργείο  έκτακτη επιχορήγηση για το 2012, ποσό τέτοιο που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του συνόλου των σχολείων του Δήμου  μας  και να  εισηγηθεί πάγια  αύξηση της κρατικής επιχορήγησης μιας και οι κρατικές επιχορηγήσεις  για την παιδεία μειώνονται συνεχώς.
  Είναι ολοφάνερο ότι  δεν φτάνουν ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων.
3. Σχετικά με τις νέες συγχωνεύσεις σχολείων που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζουμε  και δηλώνουμε  την πλήρη αντίθεσή μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγγραφη γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων των περιοχών τους για προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με θέματα σχολικών μεταβολών όπως και οι  συγχωνεύσεις.  Καλούμε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να απορρίψει κάθε τέτοια σκέψη και  πρόταση. 
Καμιά συγχώνευση  σχολείων στο  Δήμο  μας.           
 4. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα ηλεκτρονικό «Μητρώο Σχολείων» παρακολούθησης των      αναγκών (λειτουργιών, συντηρήσεων και επισκευαστικών)  των σχολικών μονάδων όπου θα καταχωρούνται καθημερινά τα όποια αιτήματα έρχονται από τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας στις Σχολικές  Επιτροπές.                                                                                                                        
5. Καθιέρωση δύο Δημοτικών Συμβουλίων με θέμα την παιδεία.(Αρχή και τέλος κάθε σχολικής περιόδου)
Για το Δ.Σ
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                                ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΛΑΜΠΗΣ