ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ανάληψη καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού



Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η ανάληψη καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κώστα Τζαβάρα και τους υφυπουργούς κ.κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και Γιάννη Ιωαννίδη μετέβη αρχικά στην έδρα του Υπουργείου  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, εν συνεχεία στην έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού και τέλος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου πραγματοποιήθηκαν τελετές παράδοσης- παραλαβής από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία.

Η απερχόμενη Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Φρόσω Κιάου υποδέχθηκε τη νέα πολιτική ηγεσία και απευθυνόμενη προς τον κ. Αρβανιτόπουλο τόνισε:  «Ήρθατε σ’ ένα Υπουργείο που το γνωρίζετε καλά, αλλά τώρα το έργο σας θα είναι ακόμη δυσκολότερο με την ένωση των δύο υπουργείων, Πολιτισμού και Παιδείας, που είναι η καρδιά και η ψυχή της Ελλάδας». Στη συνέχεια έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της: «Στο σύντομο πέρασμά μου από το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησα να αντιμετωπίσω τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα και πιστεύω ότι βοήθησα ώστε ν’ αντιμετωπίσετε τώρα τα μεγάλα και δυσκολότερα προβλήματα. Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται, οι βαθμολογίες ανακοινώνονται τη Δευτέρα, τα βιβλία παραδίδονται στις αποθήκες του Υπουργείου με κανονικό ρυθμό, η διαδικασία των αποσπάσεων και των μεταθέσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ακόμα, δόθηκε ανάσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για να λειτουργήσουν μετά τις 30 Ιουνίου -με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους-, η φοιτητική μέριμνα θα συνεχιστεί  απρόσκοπτα με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νεολαίας μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ λύθηκαν και άλλα επιμέρους προβλήματα των ΑΕΙ».

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τους εργαζομένους του Υπουργείου αναφέροντας: «Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες η εμπιστοσύνη, η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντικές. Μόνον έτσι θα επιστρατευθούν και θα κινητοποιηθούν οι υπάλληλοι οι οποίοι βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται και τις ανάγκες τους τις οικογενειακές να μην μπορούν να τις αντιμετωπίσουν».

Ο νέος Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, αφού ευχαρίστησε την κα Κιάου για την ενημέρωση και την προσφορά της τόνισε κατά το σύντομο χαιρετισμό του προς τους εργαζομένους: «Η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί για μένα υψίστη τιμή και ευθύνη. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους Προέδρους των κομμάτων που συγκροτούν αυτή την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας τον  κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη για την εμπιστοσύνη τους».

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «H Εθνική μας Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν την κιβωτό του ελληνισμού. Αποτελούν την ισχυρή και διαχρονική μας ταυτότητα. Στην παιδεία και στον πολιτισμό βασίζεται η Ελλάδα για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ξεκινάμε από σήμερα τη σκληρή δουλειά με το βλέμμα στραμμένο ταυτόχρονα στο παρόν και στο μέλλον.

Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια ιστορία η Παιδεία αποτελεί το πρώτο θύμα των οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων. Ως έθνος δεν μπορούμε να υποστούμε τέτοιο κόστος. Πρέπει να κρατήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ζωντανό και λειτουργικό. Αλλά πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα να οραματιστούμε και να αξιοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των επόμενων γενεών. Διότι η Παιδεία αποτελεί εγγύηση των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής κινητικότητας. Συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας, διαμορφώνει χαρακτήρες και προετοιμάζει τους νέους Έλληνες να γίνουν πολίτες της Ευρώπης και του Κόσμου.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους μετέφερε την εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεσματικότητα και τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η δουλειά η δική μας ξεκινά από τώρα. Όντας άνθρωπος της εκπαίδευσης έχω περάσει ολόκληρη τη ζωή μου σε χώρους μάθησης. Ως Πανεπιστημιακός θεωρώ σημαντικότερο από το να διδάσκω, το να διδάσκομαι, περισσότερο από το να μιλάω, το να ακούω. Γι’ αυτό θα ακούσω και θα διαβάσω προσεκτικά την ενημέρωσή σας, καθώς και τις προτάσεις σας. Θα εργαστούμε μαζί. Για να κερδίσουμε τη μάχη της καθημερινότητας πρώτα από όλα. Για να σχεδιάσουμε και να προωθήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπου χρειάζεται: στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση. Για να εφαρμόσουμε στην πράξη όσα σχεδίασαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, διότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια».

Στη συνέχεια η απερχόμενη Υπουργός Πολιτισμού κα Τατιάνα Καραπαναγιώτη υποδέχθηκε την νέα πολιτική ηγεσία στην έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού και αφού συνεχάρη τον κ. Αρβανιτόπουλο για την ανάληψη των καθηκόντων του ανέφερε: «Ως Υπηρεσιακή Υπουργός σας παραδίδω ένα υπουργείο στο οποίο, ομαδικά, με την υποστήριξη και την συμβολή των ανθρώπων που εργάζονται εδώ, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει κενό, να προωθηθούν όλες οι εκκρεμότητες και να συνεχιστεί απρόσκοπτα, κατά το δυνατό, το έργο του σε όλους τους τομείς.

Η χώρα μας έχει ανάγκη να στηριχτεί στον πολιτισμό και στον αθλητισμό για να βελτιώσει το παρόν και να αντλήσει ελπίδα για το μέλλον. Τι πιο αισιόδοξο άλλωστε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα αρχίσουν σε περίπου ένα μήνα στο Λονδίνο, όπου η ελληνική αποστολή θα παρελάσει πρώτη θυμίζοντας σε όλο τον κόσμο τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον παγκόσμιο!».

Κλείνοντας τόνισε: «Κύριε Υπουργέ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνεργάτες μου και εγώ θα είμαστε στη διάθεσή σας».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αφού ευχαρίστησε την προκάτοχο του διευκρίνισε κατηγορηματικά: «Το ενιαίο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν αποτελεί υποβάθμιση του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Αντιθέτως, αποβλέπει στην αξιοποίηση των συνεργιών. Επενδύουμε στον Πολιτισμό, που τον θεωρούμε τη δυναμική μας ταυτότητα στη δημιουργική μας πορεία προς το μέλλον».

Επίσης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τον Πολιτισμό με στοχευμένες πολιτικές σε κάθε επιμέρους τομέα, καθώς και στην Πολιτιστική Διπλωματία υπογραμμίζοντας: «Ο πολιτισμός μας είναι μοναδικό εργαλείο για την αναγέννηση ενός σύγχρονου φιλελληνικού ρεύματος, που το έχει ανάγκη η Ελλάδα του Παρόντος, αλλά κυρίως του Μέλλοντος».

Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κος Κώστας Τζαβάρας ο οποίος τόνισε: «Οι δυσκολίες κάτω από τις οποίες αντικειμενικά καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό θεωρώ ότι μας περιορίζουν και τα αισθήματα και τα συναισθήματα αυξάνοντας όμως την ευθύνη. Όταν κάποιος υπηρετεί ως πολιτικός, ως αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού, που έδωσε κληρονομιά πανανθρώπινη στο διάβα της ιστορίας του, έχει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη μόνη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ελπίδα ανάκτησης του χαμένου μας κέντρου – όπως θα έλεγε ο Ζήσιμος Λορεντζάτος. Αυτό λοιπόν, το χαμένο κέντρο που πολλοί σήμερα προσπαθούν να μας το στερήσουν θα προσπαθήσουμε μαζί με τον  Υπουργό και τους Υφυπουργούς σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που η καταχνιά που ζούμε τις κάνει ακόμη πιο δύσκολες να ανακτήσουμε.

Κλείνοντας ο κ. Τζαβάρας απευθυνόμενος προς του εργαζομένους τόνισε: «Ειλικρινά κάνω έκκληση προς όλους σας, γιατί είμαστε Έλληνες και μετέχουμε αυτού του πολιτισμού, σε αυτή την περιπέτεια που θα ζήσουμε μαζί να μας δώσετε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον για κάτι πιο καλό, για κάτι πιο θετικό, για κάτι επιτέλους πιο ελπιδοφόρο και πιο χαρούμενο. Ας ελπίσουμε ότι με τη βοήθεια όλων σας θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας».

Στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας κος Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της για τα τρέχοντα ζητήματα της Γραμματείας.

Μετά την ενημέρωση ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πάνο Μπιτσαξή για την αναλυτική ενημέρωση. Η νέα Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον Αθλητισμό, ο οποίος είναι τρόπος και στάση ζωής». Ο Υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου εναντίον της Εθνικής Γερμανίας:  «θέλω να ευχηθώ στην Εθνική μας καλή επιτυχία στον αποψινό της αγώνα. Πιστεύω ότι θα μας δώσει μεγάλη χαρά».

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού υφυπουργός κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος υπογράμμισε: «Θα ξεκινήσω από την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία απέδειξε ότι, όταν υπάρχει ομαδικότητα και σωστή συνεργασία ο Έλληνας μπορεί να καταπλήξει. Εύχομαι ο κ. Μπιτσαξής, που θα βρεθεί το βράδυ στον αγώνα της Εθνικής ομάδας, να της φέρει γούρι. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές φορές, είχα μαζί του μία πολύ καλή συνεργασία, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός ενώνει και δεν διαχωρίζει, διδάσκει πανανθρώπινες αξίες και βασικά το ομαδικό πνεύμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενοποίηση των Υπουργείων, καθώς και στα τρέχοντα ζητήματα του αθλητισμού: «Πάντα έλεγα ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενταχθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Γεγονός που πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με την ενοποίηση του Υπουργείου Παιδείας με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Θέλω να τονίσω, ότι όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να ξεφύγει η πατρίδα μας από τις δύσκολες στιγμές που περνάει. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει εργασθούμε ομαδικά όλα τα κόμματα, γιατί μόνος του κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το μεγάλο βάρος. Αυτό το χρωστάμε στους πολίτες που αν και δεν έφταιξαν σε τίποτα έχουν πληρώσει πολλά. 

Αν και η οικονομική βοήθεια, τα τελευταία χρόνια ήταν περιορισμένη, μόλις το 40% απ’ ότι  πριν το 2009, με το φιλότιμο των αθλητών, των ομάδων και την προσφορά ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό καταφέραμε να έχουμε πολύ καλά αθλητικά αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες  του Λονδίνου, το λιγότερο, με 110 αθλητές. 

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι η επιστροφή, στο Υπουργείο Αθλητισμού, του Μαζικού Αθλητισμού, γιατί χωρίς αυτόν δεν νοείται η ύπαρξη του Υπουργείου Αθλητισμού, αφού ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η Άθληση για Όλους. Ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι ταξικός, δηλαδή να εξαιρούνται εκείνοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν για να αθληθούν. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα ΑΜΕΑ. Δεν μπορεί ο αθλητισμός των ΑΜΕΑ να είναι στο Υπουργείο Υγείας. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι αθλητές, όχι σπάνια, αναδεικνύονται πιο δυνατοί και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους αρτιμελείς. 

Επίσης θα αποκαταστήσουμε τα κίνητρα για τους αθλητές. Ιδιαίτερα θα βοηθήσουμε τους μαθητές-αθλητές για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Δηλώνω ότι αυτό το οφείλουμε στα νέα παιδιά και θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξω.

Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι οι γονείς να πληρώνουν π.χ. για την θέρμανση κολυμβητηρίων».

Ο κ. Ιωαννίδης κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Ο κ. Μπιτσαξής δήλωσε:  «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στην εποχή που ζούμε, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η νέα ηγεσία του Αθλητισμού θα κάνει τα πάντα για να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες έναν αθλητισμό, τον οποίο υπηρετήσαμε πιστά δυόμιση και πλέον χρόνια με τη σκέψη, ότι είναι ένα δημόσιο αγαθό, που ανήκει σε όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ενημέρωσα λεπτομερώς τους υπουργούς για την προετοιμασία των αθλητών, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και τους τόνισα την ανάγκη να υπάρχει εύρυθμη και αξιοπρεπείς παρουσία των Ελλήνων αθλητών, παρά τις δυσκολίες, σε μια Ολυμπιακή αποστολή, που θα ξεπεράσει τα εκατό άτομα.

Έχω ήδη υποβάλει την παραίτηση μου και η προσωπική μου αυτή  απόφαση, είναι αμετάκλητη. Όμως θα στηρίξω, με κάθε τρόπο, την κυβέρνηση στο έργο της και θα είμαι στη διάθεση της για όσο χρειαστεί να βοηθήσω και να ενημερώσω σε βάθος. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν.  Ήδη το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει Υφυπουργός Αθλητισμού, είναι μια αναβάθμιση του Αθλητισμού.

Ο κ. Μπιτσαξής κατέληξε: «Η συνένωση του Πολιτισμού με την Παιδεία είναι μία παρά πολύ σωστή επιλογή. Εύχομαι από καρδιάς, σε όλους, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν».