ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΕΛΘΟΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ..


Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φρόσω Κιάου προέβη σε ορισμένες ενέργειες προκειμένου να ρυθμιστούν επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας.
Συγκεκριμένα:
1)Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 127177/Η/2011 μεταφέρθηκαν (με βάση το ν. 4009/2011), οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Εστιών από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στα ΑΕΙ. Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ υπέβαλαν στην Υπουργό αίτημα να παραταθεί η οικονομική διαχείριση και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Εστιών στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ, πρώην ΕΙΝ) διότι δεν είναι ακόμα δυνατή η ανάληψη εκ μέρους τους της υποστήριξης αυτής.
Κατόπιν τούτων, εκδόθηκε νέα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση (πάντα με βάση το νόμο 4009/2011) που περιλαμβάνει μεταβατική διάταξη έτσι ώστε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να συνεχίσει την υποστήριξη των Εστιών έως την πάροδο τριών μηνών από τη συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου των ΝΠΙΔ που θα ιδρυθούν στα ΑΕΙ σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν.4009/2011 (Α’ 195).
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο θεσμός της φοιτητικής μέριμνας μέχρι να μπορέσουν τα ΑΕΙ να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νέου νόμου ιδρύοντας τα ΝΠΙΔ τα οποία θα αναλάβουν την παροχή αυτών των υπηρεσιών
2)Τα Ιδρύματα έθεσαν υπόψη του Υπουργείου το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των φοιτητών και σπουδαστών ρωτώντας αν συνεχίζει να ισχύει το κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου σχετικό νομικό καθεστώς. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου με διευκρινιστική εγκύκλιό της επισημαίνει ότι ισχύει η μεταβατική διάταξη του άρθρου 80 (παρ. 5α) του νέου νόμου βάσει της οποίας προβλέπεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για το Ίδρυμα οι διατάξεις του προϊσχύοντος νόμου που αφορούν μεταξύ άλλων και στην υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών.
3)Κατόπιν ερωτήματος της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη δυνατότητα εξέτασης των επί πτυχίω φοιτητών όχι μόνο το Σεπτέμβριο –όπως υπαγορεύει η από 15/3/2012 εγκύκλιος του Υπουργείου- αλλά και στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, η Υπουργός Παιδείας ζήτησε από την αρμόδια Υπηρεσία να επανεξετάσει την παραπάνω εγκύκλιο με βάση τις μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 81 και 80 παρ. 22 του νόμου. Η Υπηρεσία ζήτησε τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο του Οργανισμού που πρόκειται να εκδώσει κάθε Ίδρυμα. Το ερώτημα συνίσταται στο αν εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο νομικό καθεστώς έως την έκδοση του Οργανισμού.