ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων


Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες 
Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να προωθήσει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ νέων με ιδιαίτερη έφεση στην έρευνα και τις επιστήμες. Ο διαγωνισμός αποτελεί φυτώριο νέων επιστημόνων και ανοίγει ευρωπαϊκές και διεθνείς προοπτικές στους νέους που διακρίνονται. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Ζακ Ντελόρ το 1989, έχει διάρκεια μιας εβδομάδας και διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Πρόκειται για  πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες χώρες.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει και να ενθαρρύνει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει ένα κίνητρο, αλλά και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους. Κάθε χώρα συμμετέχει με τρία σχέδια (projects) κατ’ ανώτατο όριο. Τα σχέδια αυτά παρουσιάζονται στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό σε εθνικά περίπτερα. Η Κριτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού, της οποίας τα μέλη είναι διεθνούς φήμης επιστήμονες από τον χώρο των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, επιλέγει τα καλύτερα σχέδια με κριτήριο:
-   την πρωτοτυπία της σύλληψης και τον χειρισμό του θέματος
-   την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη του αντικειμένου
-   τη συνέπεια σε όλες τις φάσεις της μελέτης
-   τη διαύγεια της συλλογιστικής
-   την ποιότητα της παρουσίασης του έργου, είτε ως γραπτή μορφή (μελέτη), είτε ως κατασκευή ή πείραμα, είτε ως προφορική παρουσίαση ενώπιον της επιτροπής.

Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία έρευνας των επιστημών: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Οικολογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες κλπ..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει τρία πρώτατρία δεύτερα και τρία τρίτα βραβεία με ανάλογα χρηματικά έπαθλα. Ταυτόχρονα παρέχει στους νικητές, αλλά και σε άλλους διακριθέντες, τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διεθνούς φήμης ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα της Ευρώπης ή της Αμερικής για μικρό χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα έχει διακριθεί δύο φορές με δεύτερο βραβείο (1992 στην Ισπανία και 1994 στο Λουξεμβούργο), τρεις φορές με τρίτο βραβείο (1989 στο Βέλγιο, 1994 στο Λουξεμβούργο και 1996 στη Φινλανδία), δύο φορές με ειδική μνεία (1995 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1996 στη Φινλανδία), καθώς επίσης και με ειδικό βραβείο το 2008 στη Δανία.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων προϋποθέτει τη διοργάνωση αντίστοιχου εθνικού διαγωνισμού, από τον οποίο προκύπτουν οι συμμετοχές κάθε χώρας. Στο πλαίσιο του 24ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων, η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τμήμα Β΄ Προγραμμάτων εξέδωσε την αρ. Πρωτ. 132418/ΙΑ/17-11-2011 (ΑΔΑ: 457Ω9-ΥΡ4) εγκύκλιο.

Για τα αποτελέσματα του Εθνικού Διαγωνισμού πατήστε εδώ.

Ο 24ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες πραγματοποιήθηκε από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου 2012 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.