ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΛΑΒΕΤΕ ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..


Συχνές ερωτήσεις - Εκπαίδευση


Εγγραφή σε σχολείο

  • Τα παιδιά μου δεν μιλούν ακόμη πολύ καλά τη γλώσσα της χώρας στην οποία μόλις μετακομίσαμε. Μήπως πρέπει να τα γράψουμε σε ένα ακριβό διεθνές σχολείο;

    ΟΧΙ - Ως πολίτες της ΕΕ, τα παιδιά σας έχουν το δικαίωμα να φοιτήσουν σε σχολείο οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους της χώρας αυτής. Έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στην ίδια τάξη με παιδιά της ηλικίας τους και σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό της τάξης τους στη χώρα καταγωγής σας, ανεξάρτητα από το γλωσσικό τους επίπεδο.
    Αν είστε υπήκοος της ΕΕ και μετακομίζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ για λόγους εργασίας, τα παιδιά σας δικαιούνται, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα γλώσσας στη χώρα μετεγκατάστασής σας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο σχολικό σύστημα αυτής της χώρας.

Πρόσβαση στην εκπαίδευση και δίδακτρα

  • Είμαι Δανός και θέλω να σπουδάσω στη Γερμανία, αλλά το πανεπιστήμιο μού ζητά να πληρώσω δίδακτρα. Οι υπήκοοι της ΕΕ που σπουδάζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων;

    ΟΧΙ - Η νομοθεσία της ΕΕ δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων! Αυτό που προβλέπει είναι ότι θα πρέπει να έχετε την ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους της χώρας στην οποία θέλετε να σπουδάσετε. Στην περίπτωση αυτή, αν οι Γερμανοί φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα, θα πρέπει κι εσείς να πληρώσετε.
  • Θέλω να σπουδάσω σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας, αλλά μου ζητούν να περάσω τεστ γλώσσας. Έχουν αυτό το δικαίωμα;

    ΝΑΙ - Οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα να σας ζητήσουν να περάσετε τεστ γλώσσας. Ωστόσο, οι σχετικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται κατ΄αναλογία και να προβλέπουν πιθανώς εξαιρέσεις για να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες, όπως π.χ. ότι έχετε ζήσει ή εργαστεί σε χώρα στην οποία ομιλείται η συγκεκριμένη γλώσσα.
  • Κατάγομαι από τη Γαλλία και θέλω να σπουδάσω στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί υπήκοοι δεν πληρώνουν δίδακτρα στα ιρλανδικά πανεπιστήμια. Δικαιούμαι κι εγώ απαλλαγή;

    ΝΑΙ - Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι όλοι οι υπήκοοι της ΕΕ έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής με τους ίδιους όρους όπως και οι υπήκοοι αυτής της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι Γάλλοι υπήκοοι πρέπει να πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα όπως και οι Ιρλανδοί φοιτητές .
  • Κατάγομαι από την Αγγλία και το πανεπιστήμιό μου στη Σκωτία με χρεώνει υψηλότερα δίδακτρα από εκείνα που χρεώνει στους φοιτητές που κατάγονται από τη Σκωτία ή από άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν αποτελεί αυτό διακριτική μεταχείριση; Θα μπορούσε να με βοηθήσει η ΕΕ;

    ΟΧΙ - Δεδομένου ότι η περίπτωση αυτή αφορά τις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπηκόων του, συνιστά καθαρά εσωτερικό ζήτημα και δεν άπτεται της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Υποτροφίες και δάνεια

  • Αν πάω να σπουδάσω στο εξωτερικό, θα χάσω την υποτροφία που μου έχει χορηγήσει η χώρα μου για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης;

    ΠΙΘΑΝΩΣ - Εναπόκειται στη χώρα σας να αποφασίσει αν θα σας χορηγήσει υποτροφία σε περίπτωση που πάτε να σπουδάσετε στο εξωτερικό: ρωτήστε τους τι ισχύει σ΄αυτήν την περίπτωση.
    Ωστόσο, αν η χώρα σας δίνει υποτροφίες, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν περιορίζουν αδικαιολόγητα το δικαίωμά σας για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ.
  • Είμαι Τσέχος και ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ηλικία των 12 ετών. Θα ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα, παρά μόνον αν πάρω υποτροφία. Από ποιον πρέπει να ζητήσω υποτροφία; Από τις τσεχικές ή τις βρετανικές αρχές;

    Από τις βρετανικές αρχές - Tα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να παρέχουν στους υπηκόους τρίτων χωρών (πολίτες της ΕΕ) που διαμένουν μόνιμα σε αυτά την ίδια βοήθεια όπως και στους δικούς τους υπηκόους. Το δικαίωμα μόνιμης διαμονής αποκτάται μετά από πέντε χρόνια συνεχούς διαμονής.
    Έτσι, αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον για πέντε χρόνια πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος σπουδών που θέλετε να παρακολουθήσετε, δικαιούστε την ίδια υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης με τους Βρετανούς φοιτητές.
  • Κατάγομαι από την Πολωνία, μόλις πήρα το πτυχίο μου στη χώρα μου και θέλω να κάνω μεταπτυχιακό (μάστερ) στη Γαλλία. Δικαιούμαι να λάβω υποτροφία είτε από την Πολωνία είτε από τη Γαλλία;

    ΙΣΩΣ - Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένες να δίνουν υποτροφία σε φοιτητές από άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν είναι επίσης υποχρεωμένες να δίνουν υποτροφία στους υπηκόους τους για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
    Οι αποφάσεις αυτές εμπίπτουν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας: οι υποτροφίες για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης που χορηγούν ορισμένες χώρες μπορεί να περιλαμβάνουν όρους που περιορίζουν τη δυνατότητα των πολιτών τους να σπουδάζουν στο εξωτερικό.
    Επικοινωνήστε με τις αρχές και στις δύο χώρες για να πληροφορηθείτε τι είδους βοήθεια μπορούν να σας δώσουν.

Aναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων

  • Έχω πτυχίο από ολλανδικό πανεπιστήμιο και θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Ισπανία. Tο ισπανικό πανεπιστήμιο δεν αναγνωρίζει όμως το ολλανδικό πτυχίο μου ως ισότιμο του ισπανικού, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μου στο πρόγραμμα σπουδών που θέλω να παρακολουθήσω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

    ΙΣΩΣ - Η αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών εμπίπτει στηναποκλειστική αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρέμβει μόνον εάν:
    • η άρνηση αναγνώρισης ενός τίτλου συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας,
    • ή εάν δυσανάλογα χρονοβόρες ή δαπανηρές διαδικασίες θεωρείται ότιπεριορίζουν το δικαίωμά σας για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ.
    Το κέντρο ENIC-NARIC στη χώρα υποδοχής English (ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων) πιθανώς μπορεί να σας βοηθήσει επικοινωνώντας με την ομόλογη αρχή στη χώρα σας.

Από πού να ξεκινήσω;

  • Θέλω να κάνω εθελοντική εργασία στην Ισπανία. Χρειάζεται να μιλάω ισπανικά;

    ΟΧΙ - Εκτός αν για να τη συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να κάνετε απαιτούνται βασικές γνώσεις της γλώσσας. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα έχετε γλωσσική υποστήριξη. Έτσι θα μάθετε ασφαλώς λίγα ισπανικά.
  • Θέλω να κάνω εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες και βοήθεια;

    Επικοινωνήστε με τον αρμόδιο εθνικό φορέα Deutsch English français  ή το περιφερειακό κέντρο πόρων SALTO English  όσον αφορά την εθελοντική εργασία στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρωμεσογειακή περιφέρεια.
    Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας Deutsch English français και στον οδηγό της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας English.
  • Χρειάζεται να έχω ιδιαίτερες ικανότητες για να γίνω εθελοντής;

    ΟΧΙ - Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Προτού ξεκινήσετε, θα παρακολουθήσετε επίσης σχετικά μαθήματα.

Τα επόμενα βήματα αφού βρείτε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει

  • Θέλω να συμμετάσχω σε πρόγραμμα στην Ασία. Χρειάζομαι θεώρηση (βίζα);

    Η συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελοντισμού δεν σας απαλλάσσει από τους εθνικούς κανονισμούς για τις θεωρήσεις. Φροντίστε να ενημερωθείτε σχετικά!
  • Πρέπει να έχω ασφάλιση;

    Ως εθελοντής, δικαιούσθε δωρεάν ασφάλιση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον φορέα αποστολής.
  • Πρέπει να πληρώσω για να συμμετάσχω σε πρόγραμμα εθελοντισμού;

    ΟΧΙ - Η συμμετοχή είναι δωρεάν για τους εθελοντές.
  • Τι γίνεται αν δεν μου αρέσει το πρόγραμμα; Μπορώ να το εγκαταλείψω;

    Αν βρίσκεστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση και δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, υπάρχουν τρόποι να καταγγείλετε τη συμφωνία εθελοντισμού, αλλά μόνον ως έσχατη λύση.