ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Στείλτε τα μηνύματά σας στο
e-mail: axarneonneoi@yahoo.gr
αλλά και στο
mgvavour@gmail.com
Mπορείτε να στείλετε άρθρα, δημοσιεύσεις και πληροφορίες, φωτογραφίες (jpg) και ό,τι άλλο επιθυμείτε να δημοσιεύσετε. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δημοσιεύσετε τίποτα απολύτως σε κείμενα greeklish.
Η εφημερίδα είναι "ανοιχτή" και στην εκπαιδευτική κοινότητα.


ΜΥΝΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Υγειονομική εξέταση όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας


Υγειονομική εξέταση όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας 

Αρμόδιος φορέας: ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Εμπλεκόμενοι φορείς: ΚΕΠ

Χρόνος διεκπεραίωσης: Αρμοδιότητα της οικείας υγειονομικής επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία θα παραπεμφθεί ο ενδιαφερόμενος.
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 933/23.07.2002

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη διεξαγωγή υγειονομικής εξέτασης όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας.
Γενικά Δικαιολογητικά
Αίτηση για τη διεξαγωγή υγειονομικής εξέτασης όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας
(Απαραίτητο έγγραφο)
Πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιώτη ιατρού ανάλογης ειδικότητας με την πάθηση του ασθενή, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη συμβουλευτικά
Σημείωμα κατάταξης ή φύλλο ατομικής πρόσκλησης (ΦΑΠ)
Προϋποθέσεις


Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να έχει κληθεί για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Να αδυνατεί για λόγους υγείας να προσέλθει στη μονάδα κατάταξης.
Να μην νοσηλεύεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε νοσοκομείο του εξωτερικού.
Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη διεξαγωγή εξέτασης όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3: O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήµα 4: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο αρμόδιο Στρατολογικό γραφείο και παραλαμβάνει τη γνωμάτευση.
Σημειώσεις και επεξηγήσεις



Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται:
Από όσους διαμένουν σε δήμο ή κοινότητα όπου εδρεύει Φρουραρχείο, αποκλειστικά σε αυτό.
Από όσους διαμένουν σε δήμο ή κοινότητα όπου δεν εδρεύει Φρουραρχείο, στο Τοπικό Συμβούλιο το οποίο συγκαλείται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας.
Από όσους διαμένουν στο εξωτερικό, στην Ειδική Στρατολογική Επιτροπή η οποία εδρεύει στις κατά τόπους ελληνικές προξενικές αρχές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο γιατρός του Φρουραρχείου εξετάζει τον ενδιαφερόμενο που παρουσιάζεται ενώπιον του ή εφόσον αδυνατεί να προσέλθει στο Φρουραρχείο για εξέταση, μεταβαίνει στον τόπο διαμονής του για επιτόπια εξέταση και συντάσσει αιτιολογημένη γνωμάτευση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον γιατρό του Τοπικού Συμβουλίου και της Ειδικής Στρατολογικής Επιτροπής, όταν ο ασθενής αδυνατεί να μεταβεί για εξέταση.
Η εξέταση γίνεται κατά την ημερομηνία που ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται για κατάταξη και μέχρι πέντε (5) ημέρες πριν από αυτή. Για όποιον πάσχει από ανίατη σωματική βλάβη ή πάθηση και είναι καταφανώς ακατάλληλος για στράτευση (Ι/5) η εξέταση μπορεί να γίνει και μετά την παραπάνω προθεσμία.
Το αρμόδιο υγειονομικό όργανο ή Συμβούλιο εκδίδει γνωμάτευση, από την οποία πρέπει να προκύπτουν:
Η πάθηση ή οι παθήσεις και αν αυτές είναι πρόσκαιρες ή ανίατες.
Το ιστορικό των παθήσεων και η πιθανή διάρκεια ίασης των πρόσκαιρων παθήσεων.
Αν υπάρχει δυνατότητα κατάταξης χωρίς κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του ασθενή.
Αν υπάρχει δυνατότητα μετάβασης για υγειονομική εξέταση στην πλησιέστερη του τόπου διαμονής του ενδιαφερομένου επιτροπή απαλλαγών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η γνωμάτευση με όλες τις τυχόν εξετάσεις και το σημείωμα κατάταξης αποστέλλονται ή κατατίθενται με μέριμνα του ενδιαφερομένου και με αίτηση του στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο σε προθεσμία πέντε (5) ημερών ή προκειμένου για ασθενή που διαμένει στο εξωτερικό δέκα πέντε (15) ημερών, από τη σύνταξή της.Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, που δεν οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, η γνωμάτευση δεν λαμβάνεται υπόψη.
Η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξουσίου ή με συστημένη επιστολή προς το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ισχύει η ημερομηνία κατάθεσης στο ταχυδρομείο.